IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dronamics е подписала договор с австралийската Quickstep за производство и доставка на товарни дронове

Сделката на стойност 4,5-5,5 млн. долара е първата за австралийската компания за производство на цял самолет

14:43 | 02.02.23 г.
Снимка: Дронамикс Кепитъл АД
Снимка: Дронамикс Кепитъл АД

Австралийската компания Quickstep Holdings Ltd обяви, че е подписала договор с българската Dronamics за производството и доставката на дронове „Черен лебед“ за товарни превози.

Dronamics е първата в света авиокомпания за товарни дронове, базирана в Европа, с напреднал план за изграждането на глобална мрежа, посочва се в съобщението на Quickstep.

„Черен лебед“ е безпилотен самолет, проектиран да може да превозва 350 кг товар на големи разстояния до 2500 км, допълва се в съобщението.

Този първоначален договор е подписан след няколкомесечни преговори, подчертават от Quickstep. Двете компании подписаха меморандум за сътрудничество през юли 2022 г. на авиошоуто във Фарнбъро. 

Подобно партньорство Dronamics има и с европейската компания Cotesa.

През този период Quickstep е осъществила платена инженерна работа в сътрудничество с Dronamics за финализирането на дизайна и целите на реалното производство.

Договорът обхваща инженеринг от Фаза 0 (проектиране за производство) и фаза А (прототип) за доставка при пълно реимбурсиране на разходите плюс такса за първоначално производство на 10 самолета. Три от тях се предвижда да бъдат доставени до октомври 2023 г., а останалите 7 – до юли 2024 г.

Очакваната стойност на договора е в диапазона 4,5-5,5 млн. долара.

По самолетите на Dronamics ще се работи основно от площадката на летище Банкстаун в Австралия, като това ще е първият изцяло произведен самолет там от над 30 години, пише още в съобщението.

През ноември 2022 г. Dronamics получи безвъзмездно финансиране в размер на 2,5 млн. евро по програмата EIC Accelerator на Европейския съвет на иновациите за развитието и комерсиализацията на флотилията си от товарни дронове в Европа.

Компанията в момента също така се подготвя за кръг за набиране на средства от серия А. Той ще се състои тази година, но още не е уточнено точно кога.

Quickstep управлява голяма фабрика за композитни материали на летище Банкстаун в Сидни, Австралия. Компанията доставя части за производството на други системи за дронове, както и за реактивния изтребител F-35 и транспортния самолет C-130J Super Hercules.

Сделката с Dronamics е първата за производството на цял самолет.

Акциите на свързаната с Dronamics "Дронамикс Кепитъл", които от повече от година се търгуват на пазар BEAM на БФБ-София, почти утрояват цената си в сравнение с цената на първичното публично предлагане. Последните сделки са при цена от 3,2 лева, а емисионната цена беше 1,1 лева.

Свързани компании:

Дронамикс Кепитъл АД(DRON)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още