IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички отново обичат петрола, въпросът е колко ще продължи тази любов

Повторното отваряне на китайската икономика и ниските нива на запаси на петролни горива насочват трейдърите отново към пазара на петролни фючърси и опции

22:20 | 02.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

След скорошните печалби от високите цени на петрола заради повторното отваряне на китайската икономика, трейдърите отново се тълпят около пазара на фючърси и опции относно петролните деривати.

Причините: Китай отново се надява, че световната икономика може да избегне рецесия. Но има и друга причина - ниските нива на запаси от гориво, пише Ирина Слав в коментар за Oilprice.

На 5 февруари Европейският съюз (ЕС) ще наложи ембарго върху руските горива. Русия е най-големият доставчик на гориво за блока, като налице са сериозни съмнения, че общността ще може безболезнено да замени руския дизел. Особено като се има предвид, че американските запаси от гориво  - гръбнакът на всяка икономика - също са ограничени. Нещо повече, запасите от дизел в САЩ са напът да намалеят допълнително с навлизането в сезона на техническите поддръжки.

Джон Кемп от Ройтерс написа по-рано, че покупките на петролни фючърси и договори за петролни деривати са се увеличили до най-високото си ниво от ноември 2020 г. – месеца, когато беше обявена първата ваксина срещу Covid-19, разпалвайки отново надеждите за икономическо възстановяване.

И все пак не всички от тези покупки, дори не повечето, се отнасят до дизелово гориво. Всъщност по-голямата част от фючърсите касае суровия петрол, в размер на общо 44 млн. барела, от които 40 млн. барела сорт Брент.

Що се отнася до горивата, големите трейдъри закупиха еквивалента на 11 млн. барела американски бензин, 8 млн. барела дизел и 7 млн. барела европейски газьол.

В същото време агресивните повишения на лихвените проценти от страна на централните банки не са благоприятни за търсенето на петрол или за поддържане на по-високи цени. Решението на Фед да забави темпа на покачване на лихвите трябва да има благоприятен ефект върху пазара.

Голяма част от възродения оптимизъм сред петролните трейдъри обаче е свързана с икономическите перспективи пред Китай и САЩ. Загърбването на строгите анти-Covid мерки от Пекин беше като изстрел на сигнален пистолет за петролните трейдъри след година на блокировки и несигурност. Сега също има надежди, че САЩ могат да избегнат рецесия на фона на някои нови данни.

Цените на петрола започнаха тази седмица със спадове както поради очакването на решенията на централните банки по отношение на лихвените проценти, така и поради продължаващия силен руски износ въпреки ембаргото на ЕС. Катастрофалните прогнози за загуби на добив от над 1 милион барела на ден, дори до 3 милиона барела на ден или повече, не се сбъднаха, но след влизането в сила на ембаргото на ЕС върху горивата нещата може да се променят.

Това би било така, защото за разлика от суровия петрол, Китай и Индия вероятно ще имат много по-малък апетит за вносни рафинирани продукти. А това от своя страна би означавало, че Русия ще трябва да намери нови и по-малки пазари, което ще доведе до затягане на световните запаси на горива и съответно до по-високи цени. Трейдърите може да са прави, като засилват залозите си за горивата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още