IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обратните изкупувания отчитат рекорден годишен старт от 132 млрд. долара

Планът на енергийния гигант Chevron представлява над половината от общата сума на обявените обратни изкупувания на акции за януари

22:30 | 02.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Президентът Джо Байдън не ги харесва. Данъчните ги следят под лупа. А стратезите на Wall Street предупреждават, че бумът няма да продължи. И все пак, въпреки всичко, Корпоративна Америка продължава да изтъква собствените си акции - сила, която подхранва новогодишното рали, пише Bloomberg.

През първия месец на 2023 г. стойността на обявените обратни изкупувания на акции се увеличи над три пъти до 132 млрд. долара спрямо януари 2022 г., достигайки най-голямата кумулативна сума в историята на статистиката, според данни на Birinyi Associates. Планираните обратни изкупувания надминаха предишния януарски рекорд, поставен преди две години, с над 15%.

Има признаци, че корпоративното търсене набира скорост, тъй като компаниите излизат от паузата, свързано с печалбите. Миналата седмица звеното на Morgan Stanley, което извършва обратни изкупувания за клиенти, отбеляза увеличение на поръчките с 5%, споделя търговския екип на фирмата. Това, заедно с покупките на дребно и търсенето от базирани на правила фондове, подкрепя третия седмичен ръст на S&P 500 от четири седмици насам.

Във време, когато рисковете от рецесия се увеличават на фона на затягането на паричната политика от страна на Федералния резерв, бумът на обратните изкупувания може да се разглежда като безмилостно раздаване на пари. За инвеститорите, които наблюдават как компаниите намаляват разходите за всичко - от пътувания до наемане на персонал, обаче, ненарушеният ангажимент за обратно изкупуване на акции предлага доза комфорт на фона на всички прогнози за гибел.

Това „е окуражаващо, особено като се имат предвид като цяло мрачните възгледи, идващи от ръководителите на бизнеса“, изтъква Джеф Рубин от Birinyi.

Обявеното от Chevron Corp. обратно изкупуване за 75 млрд. долара отлично илюстрира оформящия се тренд, като сумата представлява над половината от общата, обявена през месеца. Въпреки това, дори като изключим енергийния гигант, остатъкът възлиза на 57 млрд. долара, който бива засенчен само от три други години.

Подобно на други големи петролни компании, Chevron си навлече критики от Белия дом заради обратното изкупуване на фона на високите цени на енергия и недостига на горива. От Белия дом призоваха компанията да използва парите за увеличаване на производството вместо към възнаграждение на акционерите.

За да обезсърчи американските фирми от обратно изкупуване на акции, тази година Вашингтон активира закон, налагащ данък от 1% върху стойността на обратното изкупуване.

Стойност на обявените през януари обратни изкупувания на акции от 2005 г. до 2023 г. Източник: Birinyi Associates Стойност на обявените през януари обратни изкупувания на акции от 2005 г. до 2023 г. Източник: Birinyi Associates

Скокът в планираните корпоративни покупки, поне засега, противоречи на мрачната гледна точка, че биковете при акциите може да загубят един от най-големите си съюзници. През ноември анализатори от Goldman Sachs Group Inc. посочиха, че стойността на обратните изкупувания на акции ще падне с 10 на сто през 2023 г. В случай, че икономиката се сблъска с рецесия, спадът може да достигне 40%, прогнозира банката.

Изненадващият подем дойде по време на сезона на отчетите, който се оказа сравнително слаб. Въпреки че вероятно това е знак, че бизнес лидерите не виждат по-добро използване на парите, когато икономическите перспективи остават мрачни, фактът, че те се придържат към обратното изкупуване, може да се разглежда като вот на доверие в собствения им бизнес. В минали спадове фирмите бяха склонни да задържат обратното изкупуване, за да спестят пари.

Този път се случи обратното. Миналата година, когато опасенията от рецесия изпратиха S&P 500 в мечи пазар, корпорациите засилиха обратното изкупуване до рекордните 1,26 трлн. долара.

Този силен корпоративен интерес към собствени акции е една от причините, поради които Иниго Фрейзър Дженкинс, съръководител на отдела за институционални решения в AllianceBernstein, да предупреждава да не се стига до прекалено мечи позиции спрямо книжата.

„В десетилетието преди пандемията корпорациите вече се бяха превърнали в най-големия източник на търсене на акции, далеч задминавайки търсенето на инвеститорите“, изтъква Алла Хармсуърт от AllianceBernstein. „Малко вероятно е настоящият изключителен темп да се запази, тъй като растежът се забавя по време на този цикъл, но все пак очакваме стабилна активност при обратните изкупувания“, добавя тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още