IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Meta поведоха ръстовете при технологичните компании на Wall Street

Индексът S&P 500 напредна до най-високото си ниво от пет месеца насам

23:18 | 02.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Новите насоки на Meta Platforms Inc. осигуриха зрелищно изстрелване на акциите на компанията, осигурявайки им най-силната сесия от близо десетилетие насам, което даде положителен импулс и на други технологични книжа, както и на индекса Nasdaq.

Междувременно широкият измерител S&P 500 достигна най-високата си стойност от пет месеца насам, нараствайки с 1,47% до 4179,74 пункта.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average записа спад от 0,12% до 34 053,48 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 3,25% до 12 200,82 пункта.

Книжата на Microsoft, Apple и Alphabet поскъпнаха съответно с 3,63%, 3 на сто и 6,5%.

Цената на акциите на Meta се повиши с около 22%, след като компанията отчете подобряване на условията в основния си бизнес и заяви, че ще изкупи обратно акции на стойност 40 млрд. долара - обрат, посрещнат радушно от инвеститорите след години на предизвикателства, породени от конкуренцията и ограниченията заради защитата на личните данни. Сега Зукърбърг заяви, че компанията се е фокусирала върху това да стане по-ефективна, като премахне слоеве от средния мениджмънт. Meta също така „ще бъде по-активна по отношение на съкращаването на проекти, които не се изпълняват или вече не са толкова важни", каза той в разговор с анализатори.

Акциите на Tesla поскъпнаха с над 3%, след като външният министър на Мексико Марсело Ебрард заяви, че електромобилният концерн „много скоро“ ще обяви инвестиции в страната, като вероятно става въпрос за изграждане на нова монтажна фабрика.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 2 февруари. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 2 февруари.

Инвеститорите обърнаха внимание и на новите данни за безработицата в САЩ. Заявленията за помощ при безработица намаляват за четвърти път през последните пет седмици, подчертавайки устойчивостта на пазара на труда, който заплашва да запази инфлацията завишена. Първоначалните молби за помощи при безработица са намалели с 3 хил. до 183 хил. през седмицата до 28 януари, което е най-ниското им равнище от април насам, показват данни на министерството на труда. Прогнозите в допитване на Bloomberg сред икономисти бяха за 195 хил. заявления.

Движение на индекса S&P 500. Източник: CNBC Движение на индекса S&P 500. Източник: CNBC

Пазарите продължиха да оценяват последствията от забавянето в темпа на покачване на лихвите от страна на Федералния резерв. В сряда централната банка на САЩ повиши целевата си лихва с четвърт процентен пункт, но обеща „още увеличения“ на лихвите в рамките на все още неразрешената си битка с инфлацията. „Инфлацията донякъде се успокои, но остава висока“, заяви Фед в комюнике, в което се признава открито постигнатият напредък в намаляването на темпа на ръстовете на цените спрямо 40-годишния им връх от миналата година.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 3,389% и 3,543 на сто.

Доларовият индекс записа ръст в стойността спрямо кошница от шест конкурентни валути от 0,5% до 101,73 пункта.

Златото поевтиня с 0,77% до 1927,8 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още