IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се насочва към втори пореден седмичен спад*

Трейдърите са приклещени между опасенията за световното икономическо забавяне и очакванията за възстановяването на търсенето в Китай

10:24 | 03.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Суровият петрол се насочва към втори пореден седмичен ценови спад, докато оптимизмът около възстановяването на търсенето в Китай и нарастващите щатски запаси продължава да се покачва, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,32%, или 0,26 долара, до 81,91 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,41%, или 0,31 долара, до 75,57 долара за барел.

За седмицата и двата сорта изтриват по над 5% от стойността си.

Възобновяването на търговията със суровини в Китай се случва на фона на все още неотговорените въпроси относно темпа на възстановяване на търсенето в страната. По-рано през седмицата стана ясно, че щатските запаси на "черно злато" са се увеличили за шеста поредна седмица.

От началото на тази година цената на суровината преминава през колебания от около 10 долара, като пазарът е приклещен между опасенията за световното икономическо забавяне и очакванията за възстановяването на търсенето в Китай, след като Пекин сложи край на политиката си за нулев брой новозаразени с коронавирус миналия декември. В последните дни централните банки в САЩ и Европа повишиха лихвените си проценти, но предупредиха, че все още не са приключили с паричното затягане на фона на твърде високата инфлация.

Трейдърите са в очакване и на следващата поредица от санкции върху руския износ на енергия, която трябва да влезе в сила през уикенда. Очаква се Европейският съюз (ЕС) да наложи забрана за внос на руски петролни продукти по вода, като същевременно ще задейства механизъм за ценови таван, подобен на вече съществуващ такъв. Целта на мерките е да намалят постъпленията на Москва заради войната ѝ срещу Украйна.

Петролът се намира "в несигурен период, в който пазарът чака видими признаци на възстановяване на търсенето в Китай", коментира Вандана Хари, основател на Vanda Insights. "Забраната на ЕС на петролни продукти не се смята за голям фактор, но все пак предизвиква известна несигурност",

Има несигурност около темпа на повторно отваряне на китайската икономика, смятат от RBC Capital Markets LLC, която подчертава това, което от компанията наричат "нехаен" директен пазар. Най-големият вносител в света "трябва да поработи повече, за да се разчисти пазарният хаос", посочват експертите в своя бележка.

"Големият ръст на запасите на САЩ натежа на пазара тази седмица, докато все още има малко яснота за това колко силно ще е възстановяването, което бихме могли да видим от Китай", предупреди Уорън Патерсън, ръководител по суровинни стратегии в ING Groep NV. “Все още обаче поддържаме контруктивните си средносрочни перспективи за пазара с очаквания за затягане на петролния баланс".

*Към 09:42 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още