IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street изпрати сесия на червена територия, но и още една седмица на повишения за Nasdaq

Инвеститорите осмисляха данните за нажежения пазар на труда в САЩ и възможния отговор на Федералния резерв към тях

23:15 | 03.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Wall Street изпрати последната търговска сесия за седмицата на червена територия, след като данните за пазара на труда в САЩ, публикувани по-рано в петък, предизвикаха опасения сред инвеститорите, че Федералният резерв ще продължи да покачва лихвите.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа 0,38% от стойността си, падайки до 33 926,01 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се понижи с 1,04% до 4136,48 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite намаля с 1,59% до 12 006,95 пункта.

Въпреки това индексите S&P 500 и Nasdaq записаха седмично повишение в размер на съответно над процент и 3,31%, докато изключение бе Dow Jones с понижение от 0,15 на сто. За технологичния показател това бе петото поредно седмично повишение.

Водещите борсови индекси в САЩ записаха понижения в последната търговска сесия за седмицата. Източник: CNBC Водещите борсови индекси в САЩ записаха понижения в последната търговска сесия за седмицата. Източник: CNBC

По-рано през деня стана ясно, че броят на новонаетите служители в САЩ е нараснал през януари, а процентът на безработицата е спаднал до 53-годишно дъно. Все още нагорещеният пазар на труда в страната накара трейдърите да завишат своите очаквания за бъдещите ходове на Федералния резерв на САЩ, който в сряда (1 февруари) одобри второ поредно по-малко лихвено повишение от 25 базисни пункта (б.п.).

Според пазарите Фед вероятно ще има нужда от поне още две лихвени повишения, с които федералната лихва да достигне над 5% тази година, за да охлади неочаквано силния пазар на труда. Пазарите на фючърси по лихвите, които досега бяха скептично настроени към тези виждания, сега отразяват такива очаквания, като се вижда и по-голям шанс Фед да продължи да покачва лихвата си, докато тя достигне диапазон 5-5,25% до юни, ако не и до май.

Европейският сорт петрол Брент поевтиня с 2,95% до 79,75 долара за барел, а американският сорт West Texas Intermediate (WTI) – с 3,51% до 73,22 долара за барел. По-рано в петък страните членки на Европейския съюз (ЕС) постигнаха споразумение за поставянето на ценови таван на руския внос на рафинирани петролни продукти.

Определеният ценови таван е 100 долара за барел за продуктите, които се търгуват премийно, основно дизелът, а за тези, които се търгуват на намаление - като нафтата и мазута - ценовият таван е 45 долара за барел. Предстои ограниченията да влязат в сила в неделя (5 февруари).

Цената на златото намаля с над 2% до 1877,9 долара за тройунция. Доходността по 10-годишните щатски облигации достигна ниво от 3,532%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още