IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Commerzbank вече е считана за фаворит за връщане в Dax

Втората по големина банка в Германия вероятно ще замени Linde във водещия индекс в края на февруари - благодарение на трик

16:49 | 06.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Sebastian Christoph Gollnow/dpa
Снимка: Sebastian Christoph Gollnow/dpa

Очаква се Commerzbank да заеме мястото на компанията за промишлени газове Linde в Dax на 27 февруари. Миналата седмица все още не беше ясно дали това може да се случи. В понеделник обаче говорител на Deutsche Börse потвърди пред Handelsblatt, че Commerzbank е изпълнила и последния критерий - две последователни години на оперативна печалба. Производителят на въоръжение Rheinmetall, който също отдавна е смятан за кандидат за повишение, загуби битката, пише икономическата медия.

На 19 януари Deutsche Börse обяви, че Linde ще напусне Dax на 27 февруари и че нейният наследник ще бъде обявен десет дни по-рано. В бъдеще Linde планира да бъде листвана само на Wall Street. По този начин Dax губи най-високо оценявания си борсов член.

Дружеството извън Dax, което постигне най-висока борсова стойност на свободно търгуваните акции в свободно обращение, ще се изкачи нагоре. В момента това е Commerzbank. Въпреки това има опасност влизането ѝ в Dax да се провали.

От септември 2021 г. само дружества, които са реализирали оперативна печалба преди лихви, данъци, амортизация и обезценка (Ebitda) в продължение на две последователни финансови години, могат да бъдат повишени в най-високата лига на германската борса. През 2020 г. Commerzbank все още бе на загуба. През 2021 г. тя приключи на печалба, но окончателните данни за 2022 г. ще бъдат представени едва на 16 февруари.

Това щеше да е твърде късно за включването в Dax, като решаващ фактор е състоянието в края на януари. Ето защо на 30 януари Commerzbank публикува предварителни данни за 2022 г., а с тях и втора поредна годишна печалба. Досега обаче се спореше дали доставчикът на данни Refinitiv, който борсата използва за класацията, ще признава предварителните данни. Сега вече и това е изяснено.

Според януарската класация, публикувана в петък вечерта след затварянето на борсата в САЩ, Commerzbank действително отговаря на критерия за рентабилност. Разширеният списък, в който се посочва дали е изпълнен критерият за печалба, може да бъде видян само от платените клиенти на Refinitiv.

Според този списък Commerzbank вече може да наследи Linde в Dax. Първоначално Commerzbank бе и един от първите компоненти на Dax. През есента на 2018 г. обаче банката трябваше да отстъпи мястото си на по-късно фалиралата скандално група Wirecard. Следващата възможност за Rheinmetall да влезе в Dax е през март. Снимка: Federico Gambarini/dpa Следващата възможност за Rheinmetall да влезе в Dax е през март. Снимка: Federico Gambarini/dpa

Дълго време базираният в Дюселдорф производител на оръжие Rheinmetall също беше смятан за кандидат за Dax. Акциите му отбелязаха огромни ръстове след войната в Украйна и поради това многократно бяха разглеждани като кандидат за повишение във висшата лига на фондовия пазар дори по време на редовните прегледи на Dax. Въпреки това Commerzbank явно е изпреварила Rheinmetall по отношение на борсовата стойност.

Следващата възможност за Rheinmetall да влезе в Dax е през март. Тогава фондовата борса редовно преразглежда състава на своите индекси. Основа за ребалансирането е класацията по пазарна стойност от февруари. От днешна гледна точка обаче Rheinmetall не би стигнал до Dax.

От гледна точка на анализаторите акциите на Rheinmetall все пак понастоящем са по-привлекателни от тези на Commerzbank. Според Bloomberg почти 87% от банките, които следят представянето на ценните книжа на Rheinmetall, препоръчват закупуване на акциите. В случая на Commerzbank делът на препоръките за покупка е 56%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още