IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия повиши основния лихвен процент до 10-годишен връх

Централната банка на страната сигнализира за „ястребово“ настроение, пазарите очакват пик на лихвения процент от 3,9% до средата на 2023 г.

08:17 | 07.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Централната банка на Австралия повиши лихвените проценти с четвърт процентен пункт и заяви, че ще е необходимо по-нататъшно затягане, което изпрати валутата и доходността на държавните облигации нагоре, предава Bloomberg. 

На първото си заседание за годината регулаторът повиши лихвения процент до 3,35%, най-високото ниво от септември 2012 г. насам, като част от очаквано решение. Това беше деветото поредно повишение, откакто през май банкерите започнаха цикъла на затягане на лихвите.

„Управителният съвет очаква, че през следващите месеци ще са необходими по-нататъшни увеличения на лихвените проценти, за да се гарантира, че инфлацията ще се върне към целта", заяви в изявление управителят на банката Филип Лоу. Изпадането от речитатива наминалогодишната му уговорка, че банката не е на предварително зададена траектория за повишаване на лихвите, подхрани реакцията на пазара.

Австралийският долар поскупна и се търгуваше за 69,40 щатски цента, докато доходността по тригодишните облигации се повиши с 15 базисни пункта до 3,25%, а акциите изтриха ръстовете си и спаднаха с 0,5%. 

Изявлението определено има ястребов оттенък. Акцентът върху връщането на инфлацията към целта е много ясен.
Су-Лин Онг
главен икономист в RBC Capital Markets

„Изявлението определено има ястребов оттенък", казва пред Bloomberg Су-Лин Онг, главен икономист в RBC Capital Markets. „Акцентът върху връщането на инфлацията към целта е много ясен. И това заема челно място в изявлението спрямо всякакви опасения по отношение на забавянето на активността“. 

Австралия изостава от международните си партньори в политическата си реакция на по-високите цени, като повиши лихвените проценти с 3,25 процентни пункта в сравнение с 4 в Нова Зеландия и 4,5 в САЩ.

По-бавният темп на Австралийската централна банка отразява усилията на Лоу да приведе икономиката в състояние на меко приземяване. Очаква се Федералният резерв да продължи да повишава лихвите след силния доклад за заетостта в САЩ.

Днешното изявление на Лоу е в рязък контраст с това от декември, когато Управителният съвет обсъди възможна пауза в затягането на лихвите и търговците реагираха, като преоцениха перспективите за лихвите.

Паричните пазари предполагат пик на лихвения процент от 3,9% до средата на 2023 г., което е по-високо от прогнозата на икономистите за 3,6%, тъй като инфлацията остава доста над целта от 2-3%. В днешното си изявление банката заяви, че не очаква да се върне към горната граница на този диапазон до средата на 2025 г.

Крайната оценка за лихвата в Нова Зеландия е 5,5%, докато декемврийските прогнози за Фед показаха медианна оценка от около 5,1%. Австралийският регулатор не прави прогнози за бъдещата динамика на лихвените проценти.

„Управителният съвет признава, че паричната политика функционира със закъснение", заяви Лоу днес. „Съществува несигурност около времето и степента на очакваното забавяне на разходите на домакинствата“. 

В полза на Лоу работи пазарът на жилища, който е започнал да се охлажда, което увеличава перспективата за организирана корекция. Растежът на заетостта също се охлади през последните месеци, а потребителските разходи показват ранни признаци на забавяне.

Въпреки това инфлацията остава неудобно висока, като през четвъртото тримесечие основните цени нараснаха с 6,9%, което надхвърля прогнозата на регулатора за 6,5% и е по-силно ниво от импулса, наблюдаван в САЩ и Обединеното кралство.  Икономиката на Австралия. Графика: Bloomberg Икономиката на Австралия. Графика: Bloomberg

Това помага да се обясни защо икономистите на Deutsche Bank AG и Goldman Sachs Group Inc очакват лихвата да надхвърли 4% през тази година. Australia & New Zealand Banking Group Ltd. и Westpac Banking Corp. предвиждат още две повишения до 3,85%.

Регулаторът може да не се съгласи с тези агресивни очаквания, тъй като смята, че инфлацията ще се забави през тази година.  

Лоу призна, че пътят към охлаждане на инфлацията при запазване на ръста на заетостта е „тесен". Но решимостта му да го направи е част от причините, поради които икономистите очакват Австралия да избегне рецесия. 

„Балансите на домакинствата също са засегнати от спада в цените на жилищата", каза Лоу в изявлението си. „Друг източник на несигурност е начинът, по който световната икономика ще реагира на голямото и бързо увеличение на лихвените проценти по света“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още