IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва за втори пореден ден заради притесненията за доставки 

Цените на суровия петрол се повишават и поради очакванията, че възстановяването на Китай ще бъде устойчиво

09:11 | 07.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на петрола се повишават втора поредна сесия във вторник, водени от оптимизма за възстановяващото се търсене в Китай и опасенията за недостиг на доставки след спирането на работата на голям терминал за износ след земетресението в Турция, предава Ройтерс. 

Фючърсите върху петрола сорт Брент поскъпнаха с 1,43% до 82,17 долара за барел към 8 часа, а фючърсите по West Texas Intermediate - с 1,52% до 75,24 долара за барел.

„Цените на суровия петрол се повишават поради очакванията, че възстановяването на Китай ще бъде устойчиво и поради прекъсването на доставките заради земетресението, което опустоши Турция", казва Едуард Моя, анализатор в OANDA.

Ръководителят на Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви в неделя, че половината от тазгодишния ръст на световното търсене на петрол ще бъде генерирано от Китай, и добави, че търсенето на авиационно гориво се увеличава.

Цените на суровия петрол се повишават поради очакванията, че възстановяването на Китай щебъде устойчиво и поради прекъсването на доставките заради земетресението, което опустоши Турция.
Едуард Моя
анализатор в OANDA

Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, повиши цените на своя водещ сорт суров петрол за азиатските купувачи за първи път от шест месеца насам на фона на очакванията за възстановяване на търсенето на петрол, особено от страна на Китай. 

Дейността на турския терминал за износ на петрол в Джейхан с капацитет 1 млн. барела дневно беше спряна след силно земетресение в региона. Терминалът, който изнася азерски суров петрол за международните пазари, ще бъде затворен между 6 и 8 февруари. 

Даниел Хайнс, старши стратег по суровините в ANZ Bank в Сидни, посочи и прекратяването на Фаза 1 на петролното находище "Йохан Свердруп" с капацитет 535 хил. барела на ден в норвежката част на Северно море като основен фактор за цените.

Анализаторите заявиха, че петролните пазари ще следят внимателно речта на председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл в сряда. Повишаването на лихвените проценти обикновено засилва долара, което може да оскъпи суровината за купувачите извън САЩ.

„Възстановяването на цените на петрола е по-скоро предпазливо движение преди речта на Джером Пауъл утре, когато председателят на Фед може да даде повече насоки за бъдещия път на повишаване на лихвените проценти", казва Тина Тен, анализатор в CMC Markets.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още