IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари затвориха почти без промяна преди речта на Пауъл

Британският FTSE 100 беше единственият основен индекс на ясно изразена зелена територия

19:29 | 07.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Европейските пазари приключиха сесиите си във вторник почти без промяна, докато инвеститорите очакват коментарите на представители на централните банки, включително на председателя на Фед Джером Пауъл.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се движеше колебливо по време на сесията и затвори с ръст от 0,15%. Акциите на петролни и газови компании поскъпнаха с 2,8%, докато тези на производителите на стоки за бита загубиха 0,9% от стойността си, предава CNBC.

Британският FTSE 100 беше единственият основен индекс на ясно изразена зелена територия, като се повиши с 0,35% благодарение на ръста на акциите на банките и концерните от добивната промишленост. Германският DAX и френският CAC 40 спаднаха с около 0,16% и съответно 0,07%.  

Акциите в САЩ поевтиняха в началото на търговията, тъй като инвеститорите се подготвяха за последния коментар, който се очаква да бъде представен от председателя на Федералния резерв Джером Пауъл.

„Въпреки че липсват положителни импулси за фондовия пазар и несигурността по отношение на лихвените проценти и геополитиката отново се увеличава, в момента много малко инвеститори искат да напуснат борсовото парти.
Юрген Молнар
брокер в Robomarkets

„Въпреки че липсват положителни импулси за фондовия пазар и несигурността по отношение на лихвените проценти и геополитиката отново се увеличава, в момента много малко инвеститори искат да напуснат борсовото парти", коментира Юрген Молнар от брокерската компания Robomarkets. Dax продължава да показва удивителна стабилност и се движи на високо ниво, пояснява той.

Пазарите изтълкуваха като „гълъбови“ редица коментари на Пауъл по време на пресконференцията след срещата на Фед за паричната политика през миналата седмица и акциите поскъпнаха. Днешната му изява може да даде повече яснота за това накъде се движат лихвите или да изясни някои коментари, направени след повишението на лихвите с 25 базисни пункта през миналата седмица. 

В Германия свежите икономически данни също привлякоха вниманието на инвеститорите. Германската промишленост приключи бурната 2022 г. значително по-слабо от очакваното, за което свидетелства спадът на производството през декември на месечна база. Неуспехът е провокиращ, тъй като през последните месеци затрудненията по веригата на доставките значително намаляха, пише икономистът Томас Гитцел от VP Bank. Те обаче се вписват в картината на слабите данни за декември.

Междувременно сезонът на корпоративните отчети навлезе в следващия кръг. В Dax акциите на Linde поскъпнаха с 2,3% след данните. Групата за промишлени газове успя да увеличи печалбата си през миналата година благодарение на голямото търсене и планира да постигне още по-добри резултати през 2023 г. Анализаторът на Credit Suisse Джон Робъртс похвали Linde за солидните данни. Перспективите също се оказаха над неговите прогнози, а Робъртс се позова и на изненадващо силните тенденции в маржовете.

Енергийната група Siemens Energy отчете повече от два пъти по-висока загуба за първото тримесечие, в резултат на което акциите ѝ се обезцениха с 2,3%. Въпреки че собственият бизнес на компанията се подобри значително, подновеният натиск в дъщерното дружество за вятърна енергия Siemens Gamesa оказва отрицателно въздействие върху печалбата. Siemens Energy вече публикува предварителни данни и намали прогнозата си за приходите.

Акциите в Азиатско-тихоокеанския регион затвориха разнопосочно, докато инвеститорите възприемаха повишението на лихвения процент от страна на австралийската централна банка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още