IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street се отърси от притесненията за лихвените проценти 

Основните индекси рикошираха по време на и малко след изказването на Джером Пауъл в двете посоки, преди инвеститорите да се успокоят

23:12 | 07.02.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/JUSTIN LANE
Снимка: EPA/JUSTIN LANE

Перспективата за значително понижаване на инфлацията в САЩ в близко бъдеще даде тласък на американските фондови пазари във вторник. След изявленията на председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл най-важните борсови индекси поеха нагоре, след това отново се понижиха, но в крайна сметка приключиха сесиите на зелено. 

Индустриалният индекс Dow Jones се повиши с 0,8% до 34 156,83 пункта. Поглед към графиката на най-известния индекс на Wall Street обаче показва, че краткосрочните и средносрочните перспективи пред Dow стават мрачни: 21- и 50-дневните средни линии могат да бъдат пробити чувствително надолу.

Широкият пазарен индекс S&P 500 добави 1,29% до 4164,04 пункта. Технологичният индекс Nasdaq 100 е нагоре с 1,9% до 12 113,79 пункта.

Основните индекси рикошираха по време на и малко след изказването на Пауъл по време на обедния разговор в Икономическия клуб на Вашингтон, окръг Колумбия. В един момент Dow нарасна с повече от 275 пункта, а S&P 500 и Nasdaq Composite се повишиха с по над 1%, тъй като инвеститорите приветстваха коментарите на Пауъл за инфлацията. Щатските индекси на 7 февруари. Щатските индекси на 7 февруари.

„Дезинфлационният процес, процесът на намаляване на инфлацията, започна и той започна в сектора на стоките", каза Пауъл. „Но има да се извърви дълъг път. Това са съвсем ранните етапи на дезинфлацията".

По време на събитието във Вашингтон Пауъл заяви, че макар през тази година да се очаква „значителен" спад на инфлацията, вероятно ще отнеме време до 2024 г., преди отново да се достигне целта на Фед от 2%. В тази връзка председателят на централната банка изтъкна перспективата за бъдещи увеличения на лихвените проценти в борбата с високата инфлация. Вероятно ще са необходими допълнителни мерки.

По-късно в дискусията Пауъл заяви, че Фед може да бъде принуден да повиши лихвите по-агресивно, което успя за кратко да изплаши инвеститорите. Трите основни индекса се обърнаха в негативна посока, след като първоначално се повишаваха след коментарите на Пауъл, а след това се установиха на зелена територия.  Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл по време на разговора във Вашингтон. Снимка: Bloomberg LP Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл по време на разговора във Вашингтон. Снимка: Bloomberg LP

„Реалността е, че ще реагираме на данните", каза Пауъл. „Така че, ако продължим да получаваме например силни отчети за пазара на труда или статистика за по-висока инфлация, може да се окаже, че трябва да направим повече и да повишим лихвите повече, отколкото е предвидено“. 

Коментарите му от вторник последваха пресконференцията на Пауъл миналата седмица, след като Фед повиши лихвените проценти, на която той заяви, че централната банка смята, че постига солиден напредък в понижаването на инфлацията. Тези коментари бяха възприети като „гълъбови“ от инвеститорите и поставиха началото на рали на акциите.

Пауъл посочи също, че пазарът на труда в САЩ е в „изключително добро състояние". Ако това продължи, пикът на повишенията на лихвените проценти може да бъде по-висок, добави централният банкер.

Сред отделните акции книжата на Bed Bath & Beyond се сринаха с около 48%. Засегнатият от тежкия проблем търговец на дребно на оборудване за бани и кухни планира увеличение на капитала. Компанията възнамерява да набере повече от един милиард долара, за да изплати дълговете си.

Въпреки това колебанията в цената на акциите са значителни от известно време насам. В понеделник, например, цената на акциите се увеличи почти двойно. Bed Bath & Beyond е една от т.нар. меме акции или „акции на комарджии“. Това са акции на предимно силно засегнати от различни кризи компании, която се препоръчва за търгуване чрез каналите на социалните медии като Reddit или TikTok и след това обикновено бързо поевтинява.

Листнатите в САЩ акции на Curevac се сринаха с почти 4%. И тук натежа планирана капиталова мярка: базираната в Тюбинген германска биотехнологична компания обяви намерението си да предложи свои обикновени акции за 200 млн. долара от в рамките на публично пласиране.

Услугата за видеоконференции Zoom последва други компании от технологичния сектор и също обяви значителни съкращения на работни места. Впоследствие акциите ѝ поскъпнаха с почти 10 процента. 

Във вторник курсовете на американските държавни облигации продължиха да спадат. В сравнение с предходните дни на търговия обаче те се понижиха съвсем леко. Фючърсният договор за десетгодишни облигации (T-Note-Future) спадна с 0,12% до 113,36 пункта. За сметка на това доходността по десетгодишните държавни облигации нарасна до 3,68%.

Паричната политика остава доминираща тема на пазара на облигации. През последните месеци Федералният резерв на САЩ забави темпа си на затягане. На пазарите се спекулира с това колко още ще повиши централната банка основния лихвен процент и кога ще направи пауза. На този фон инвеститорите и на този пазар с нетърпение проследиха изявата на Джером Пауъл.

Като цяло обаче експертите не видяха почти нищо ново в изявленията му. Пауъл изтъкна перспективата за бъдещи повишения на лихвените проценти в борбата с високата инфлация. Вероятно ще бъдат необходими допълнителни мерки. По време на изказването си пред Икономическия клуб във Вашингтон обаче Пауъл даде да се разбере, че процесът на намаляване на инфлацията вече е започнал. На пазара на облигации изявленията се отразиха на доходността само за кратко. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
Владимир Алексеевич, каковы основные достижения вашего предприятия за 30 лет существования?https://ria.ru/amp/20230206/kormushin-1849512117.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още