IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коментарите на Пауъл помрачиха настроенията на борсите в Азия

Книжата на SoftBank изтриха близо 5% от стойността си, след като конгломератът обяви загуба от близо 6 млрд. долара в периода октомври-декември

12:20 | 08.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето основни борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха сесията с понижения на фона на коментарите на управителя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, който сигнализира, че ще има нови повишения на лихвите заради „силния“ пазар на труда, съобщава CNBC.

Японският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 се понижи с 0,29% до 27 606,46 пункта.

Търгуваните в Токио акции на Sharp поевтиняха с над 11,5%, след като компанията отчете загуба от 17,59 млрд. йени (134 млн. долара) през тримесечието, приключило на 31 декември.

Книжата на SoftBank изтриха близо 5% от стойността си, след като конгломератът обяви загуба от близо 6 млрд. долара в периода октомври-декември. Инвестиционното звено на групата Vision Fund записа четвърто поредно тримесечие на загуба за същия период.

Цената на акциите на Nintendo се понижи с над 6%, тъй като компанията намали целта си за продажбите за конзолата Nintendo Switch.

Китайският континентален измерител Shanghai composite отчете спад от 0,49% до 3232,11 пункта. Индексът Shenzhen изтри 0,62% от стойността си, смъквайки се до ниво от 11 853,46 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng записа понижение от 0,07% до 21 283,52 пункта.

В Южна Корея бенчмаркът Kospi напредна с 1,3% до 2483,64 пункта.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в сряда (8 февруари). Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в сряда (8 февруари).

Австралийският измерител ASX 200 се повиши с 0,35% до 7530,1 пункта, отразявайки завърналия се оптимизъм сред инвеститорите само ден, след като централната банка на страната сигнализира, че няма намерение да се откаже от ястребовия си подход.

В Индия централната банка повиши основната си лихва с 25 базисни пункта до 6,5%, отговаряйки на пазарните очаквания. Индийската валута се стабилизира до 82,657 рупии за щатски долар. На фона на това индексът Nifty напредна с 0,66%, а S&P/Sensex добави 0,43% към стойността си.

Инвеститорите реагираха и на коментарите на Пауъл, който заяви в Икономическия клуб на Вашингтон във вторник, че ще са необходими допълнителни увеличения на лихвените проценти, за да се охлади инфлацията на фона на пазара на труда, който според последните данни остава много силен.

"Процесът на дезинфлация, процесът на намаляване на инфлацията, започна и той започна в сектора на стоките, който е около една четвърт от нашата икономика", заяви ръководителят на централната банка, "но има да извърви дълъг път. Това са много ранни етапи".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още