IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската борса спря търговията до второ нареждане 

Това се случва за първи път от 1999 г., когато страната отново пострада от катастрофално земетресение 

13:21 | 08.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Турската фондова борса преустанови търговията за първи път от 24 години насам след разпродажбите на ценни книжа, които намалиха стойността на основния борсов индекс на страната с 35 млрд. долара след двете опустошителни земетресения.  

„Нашата фондова борса реши да спре търговията на пазарите на акции, фючърси и опции", се казва в изявление на Borsa Istanbul в сряда сутринта след две прекъсвания на пазара. Не се посочва кога ще бъде възобновена търговията. 

Бенчмаркът Borsa Istanbul 100 Index загуби 16% тази седмица, като изтри почти 35 млрд. долара от стойността на акциите на членовете си след двете смъртоносни земетресения, които засегнаха южния регион на Турция.

Турските акции, които тази година се представят най-зле в световен мащаб, навлязоха във вторник в технически мечи пазар, след като спаднаха с повече от 20% от най-високата си стойност през януари, предава Bloomberg. 

„При подобни катастрофи спирането на търговията на фондовата борса е по-добро решение, за да се защитят инвеститорите", казва Хайдар Акун, управляващ партньор на Marmara Capital в Истанбул. Инвестирането в акции е популярно сред местните жители като средство за предпазване от необузданата инфлация в страната, която през 2022 г. достигна своя връх от около 86%.

Броят на загиналите при мощните земетресения, които засегнаха десет турски града и части от съседна Сирия, вече надхвърли 8000 души, а екипите за спешна помощ се надпреварват с времето, за да спасят потенциално хиляди жертви, попаднали в капана на развалините при ниски температури. Турция започна да разполага войници в районите, засегнати от трусовете, след обявяването на тримесечно извънредно положение.

Паническа търговия

Спомените за 1999 г., когато земетресение засегна индустриалния център на Турция близо до Истанбул, допринесоха за паниката сред търговците на дребно тази седмица. Тогава търговията с турски акции беше спряна за една седмица, което доведе до дискусии сред пазарните участници дали би било по-подходящо и сега да се направи същото.

„Сегашният панически и песимистичен режим може да е увеличил и рисковете за търговците, тъй като замъглява рационалното мислене. Закъсняхме, но все пак взехме правилното решение", заяви Мехмет Герц, главен инвестиционен директор в базираната в Истанбул Ata Portfoy. 


Сривът на турските акции е най-лошият тридневен спад от декември 2021 г. насам и се очертава да бъде най-лошото седмично представяне от световната финансова криза през 2008 г. насам. Във вторник и сряда бяха задействани няколко автоматични прекъсвания за целия пазар, след като Съветът за капиталови пазари на Турция облекчи някои от предпазните мерки, които предприе в понеделник, за да ограничи спада.

Някои борсово търгувани фондове, следящи турските активи в Европа и САЩ, все още се търгуваха след спирането на турския измерител. Индексът iShares MSCI Turkey UCITS ETF се понижи с около 8% към 11:41 часа, а индексът iShares MSCI Turkey ETF се понижи с 5,2% в предборсовата търговия в САЩ. 

„Има недостиг на ликвидност, така че ако пазарът беше останал отворен, той щеше да продължи да пада", казва Гьокхан Ускуай, мениджър на фонд в базирания в Истанбул портфолио мениджър Allbatross. „Може би е твърде късно борсата да отмени сделките от понеделник, но е възможно да отмени сделките във вторник и сряда и това е, което трябва да направят", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още