IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова порция корпоративни отчети тласна надолу щатските индекси

През първото тримесечие 42 компании от S&P 500 са обявили негативни очаквания за резултатите си

00:35 | 09.02.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси се оцветиха в червено в сряда, след като инвеститорите насочиха внимание към новата порция корпоративни отчети. Wall Street остана под влиянието и на прогнозите за бъдещите ходове в паричната политика на Федералния резерв, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбеляза спад от 207,68 пункта и завърши деня на ниво от 33 949,01 пункта. Широкият измерител S&P 500 е надолу с 1,11% до равнище от 4117,86 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite отписа 1,68% до 11 910,52 пункта.

Книжата на Chipotle поевтиняха с около 5%, след като компанията не отговори на очакванията за финансовите си резултати. Цената на акциите на Lumen Technologies се срина с близо 21%, след като тя обяви загуба за четвъртото тримесечие от 3,1 млрд. долара и даде указания за годината под очакванията на Wall Street.

В същото време цената на акциите на CVS и Uber нарасна със съответно над 3% и 5% благодарение на силните им резултати, които надминаха очакванията на Wall Street.

За първото тримесечие на 2023 г. 42 компании от S&P 500 обявиха негативни очаквания за резултатите си, сочат данни на Refinitiv. В същото време осем публикуваха положителни очаквания, а много други не промениха прогнозите си или не публикуваха такива. Делът на компаниите с негативни очаквания е по-висок от средното историческо равнище, отбелязва Refinitiv.

Около 69% от 297 компании в S&P 500, които са обявили финансовите си резултати за четвъртото тримесечие, надминаха очакванията на анализаторите, показват още данни на компанията. Но много анализатори понижиха очакванията си за тримесечието заради нарастващите притеснения за стабилността на икономиката. Малко над 27 на сто не са отговорили на консенсусните прогнози за тримесечието.

Извън сезона на отчетите книжата на компанията-майка на Google Alphabet поевтиняха с над 7% на фона на растящи притеснения за конкуренцията в областта на изкуствения интелект. Това се случва по-малко от ден, след като нови инструменти, основани на изкуствен интелектq на Microsoft повишиха доверието на Wall Street в способността на търсачката Bing за отнеме дял от Google. В сряда Alphabet проведе собствено събитие и представи новия си чатбот, основан на изкуствен интелект, Бард.

Понижаването на основните индекси в САЩ в сряда е отстъпление спрямо ралито във вторник, което беше породено основно от изявлението на председателя на Фед Джером Пауъл, според когото инфлацията започва да се забавя. Той повтори думите си от пресконференцията си миналата седмица, като още повече засили надеждите на инвеститорите, че централната банка скоро ще направи пауза в повишаването на лихвите.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до съответно 3,615% и 3,672%. 

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се повиши с 0,5% до 103,48 пункта. Еврото е нагоре с 0,04% до 1,071%, а паундът се понижи с 0,05% до 1,206 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,02% до 131,36 йени за долар. 

На стоковите пазари цената на петрола се повиши, след като инвеститорите бяха успокоени от изказването на Джером Пауъл относно бъдещи повишения на лихвите. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент добавиха 1,40 долара до 85,09 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поскъпнаха с 1,33 долара до 78,47 долара за барел. 

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,3% до 1890,70 долара за тройунция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още