IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Ако Фед не реагира адекватно на рязък спад на инфлацията, рецесията ще е тежка

Как ще се движат акции и облигации при промяна в търсенето, коментира Красимир Йорданов, основател и собственик на KY Research

14:26 | 09.02.23 г. 4

Пазарите в САЩ и Европа започнаха годината с ръстове, най-вече заради очакванията, че Федералният резерв в САЩ ще забави увеличението на лихвените проценти, като търговците на облигации очакват дори и намаляването им до края на годината. Пазарите на акции и облигации очакват много плитка рецесия в САЩ, но заради високото ниво на дългове, ако инфлацията спадне рязко и Фед не намали лихвите достатъчно бързо, маржовете на компаниите допълнително ще изтънеят, те ще реагират веднага със свиване на заетостта и ще има доста по-висока рецесия и повече фалити. Тази прогноза в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи Красимир Йорданов, основател и собственик на KY Research.

Той припомни, че председателят на Фед Джером Пауъл съобщи във вторник, че банката няма намерение да сваля лихвите, но пазарите не реагираха с очаквания спад след новината. По думите му технологичният сектор пострада най-много в САЩ заради увеличените лихви и разпродажбите на акции, а най-слабо ударен бе енергийният заради войната в Украйна. „Суровините поскъпнаха сериозно в началото на войната, но после икономическата реалност и ниското търсене заради политиката на нулев Covid и спукването на имотния балон в Китай свали цените“, посочи анализаторът.

Според Йорданов Китай иска да премине от икономически растеж, базиран на имотния и инфраструктурния сектор, към друг, базиран на вътрешното търсене. „В следващите години, въпреки че имаме недостатъчно инвестиции в мини и мощности за суровини, ако има слабо търсене от Китай, който държи 50%-60% от световното търсене, поради структурното преориентиране на икономиката може да видим ситуация, в която цените на суровините да не се променят, а дори и да падат", очаква анализаторът.

В коментар за ежегодната реч на президента Джо Байдън пред Конгреса във вторник Йорданов отличи като положителен сигнал липсата на промяна в политиката. „С оглед президентските избори през 2024 г. Белият дом можеше да реши да стимулира икономиката, което само щеше да доведе до нова инфлация и нови увеличения на лихвените проценти“, обясни той.

Що се отнася до Българската фондова борса Красимир Йорданов потвърди, че през 2022 г. се наблюдаваше навлизане на повече дребни инвеститори. Той смята, че ликвидността на БФБ се увеличава, но остава ниска и това отблъсква чуждестранните инвеститори.

„За институционалните инвеститори в България ще бъде важно компаниите да разпределят повече дивидентна доходност при липса на перспективи за инвестиции“, препоръча анализаторът.

Как се представиха пазарите в Европа и региона през 2022 г.? Кои са най-подходящите инвестиции на БФБ?

Материалът не е повод за вземане на инвестиционно решение!

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
Иван Митев
преди 9 месеца
До: julian12Сега държавната власт на САЩ прилага създаващ щети държавен метод за публични финанси. Държавната финансова грешка е с много силно влияние за щети. При създадените условия Федералният резерв е жертва на държавната грешка на САЩ. Същият не може да е спасител от нови щети, защото прекратяване на причината не е в неговата компетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
julian12
преди 11 месеца
До: Иван МитевФЕД е доста компетентен и може да се справи с доста кризи, но идеята им е съвсем друга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
Pyramid
преди 11 месеца
"Анализатор: Ако Фед не реагира адекватно на рязък спад на инфлацията, рецесията ще е тежка." Определено. АКО дойде отнякъде, пусти рязък спад. А сега - сериозно: Някой да вижда причини това да се случи? И защо ФЕД и ЦБ изобщо, да са едва ли не, единствените с отношение към темата? А правителствата, а тяхната политика? А целите и начините за тяхното достигане, заложени в стратегиите им? Не казвам, че банките нямат вина но, дайте да си признаем честно: Някой опитва да се измъкне и да не нотговаря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 6
Иван Митев
преди 1 година
Фед е некомпетентен за спасение от сегашната инфлация в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още