IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поскъпна над 2 хил. долара за първи път от година

Този праг е преминаван само два пъти в последните години - през август 2020 г. в разгара на пандемията и през март 2022 г. след инвазията на Русия в Украйна

17:45 | 20.03.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Цената на златото надвиши днес символичния праг от 2 хил. долара за тройунция, тласната нагоре заради все по-големите опасения за банковия сектор след придобиването на Credit Suisse от UBS, предадоха AFP и БТА.

След като днес акциите на големите европейски банки се сринаха на борсата заради придобиването на Credit Suisse, инвеститорите, опасявайки се от верижна реакция, се насочиха към златото, което е традиционно убежище.

След фалита на американската банки Silicon Valley Bank преди 10 дни цената на златото на финансовия пазар скочи с близо 9 на сто.

Златото премина прага от 2 хил. долара само два пъти в последните години - през август 2020 г. в разгара на пандемията от Covid-19, когато достигна исторически рекорд от 2075,47 долара за тройунция и през март 2022 г. през първите седмици на инвазията на Русия в Украйна.

Златото е "много привлекателно в период, в който притежателите на огромни сметки във фалирали банки се питат колко от средствата си биха могли да възстановят", коментира Рупърт Роулинг, анализатор за платформата за търговия с благородни метали Kinesis Money.

Освен това инвеститорите се питат дали централните банки, които повишават лихвите си от много месеци, за да се борят срещу инфлацията, няма да са принудени да намалят оборотите заради проблемите, които създават на банковия сектор.

При подобен случай по-ниски основни лихви на фона на все още силна инфлация биха могли да са от полза на златото.

Други активи, които през годините са се възползвали от ниски лихви и приток на ликвидност на пазара, но са пострадали през последните месеци от по-строгата парична политика, са акциите на технологичните гиганти и биткойнът. При последните борсови сесии обаче цената им скочи.

Биткойнът например поскъпна с над 5 на сто през уикенда, достигайки днес 28 456 долара, което е рекорд от юни 2022 г.

Цената на криптовалута обаче продължава да е с близо 60 на сто под рекордната си стойност от 2021 година – 68 9992 долара.

Така погледите на всички участници на пазарите остават приковани към заседанието на Федералния резерв на САЩ във вторник (21 март) и сряда (22 март).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 20.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 1 година
Совите не са, това, което са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
sssaaa
преди 1 година
Е как бе тук разни *** хеджират на БФБ, примерно в акции на Алтерко и или в акции на банки от САЩ, Германия, Швейцария и други Демократични евроатлантически банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още