IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим Крамър счита за възможни „драстични мерки“ от Фед

Проблемът с банковата система е в липсата на доверие, а не в липсата на капитал, твърди инвеститорът

15:56 | 21.03.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Джим Крамър. Снимка: CNBC
Джим Крамър. Снимка: CNBC

Инвеститорите преживяха първия шок в началото на март, когато американската финансова група Silvergate Capital, специализирана в криптовалути, доброволно обяви собствената си ликвидация - обременена от продължаващия спад на криптопазара. Малко след това SVB Financial, кредитор, специализиран в малки и средни технологични компании, също изпадна в затруднения. Опитът да се предотврати кризата с увеличение на капитала обаче се провали. Но това не беше краят на лошите новини за банковия сектор в САЩ. Затруднената Signature Bank в Ню Йорк беше затворена от властите, а регионалната банка First Republic също се препъна пред проблемите с ликвидността.

С оглед на всичко това централните банкери са изправени пред дилема относно бъдещата си лихвена политика. Председателят на Института за икономически изследвания Ifo Клеменс Фюст обясни, че сега става въпрос за „претегляне на борбата с инфлацията срещу запазването на финансовата стабилност". Защото ако централните банки се отклонят от обявения курс, те ще дадат „червен алармен сигнал" за загриженост на финансовите пазари, но в същото време ще улеснят положението на банките.

Според борсовия анализатор Джим Крамър инвеститорите, които искат да спечелят пари, трябва да очакват от пазара нещо, което обикновено не се среща в наши дни - рационалност. 

Според него ерата на силните отчети и разумните инвестиции се завръща, тъй като инвеститорите се опитват да се ориентират в един неспокоен пазар, който все още се разтърсва от внезапния крах на Silicon Valley Bank и Signature Bank. 

Членовете на Съвета на ЕЦБ вече взеха решение за паричната си политика на 16 март и продължават борбата си срещу високата инфлация въпреки неотдавнашните сътресения на финансовите пазари. Така основният лихвен процент отново беше рязко повишен с 50 базисни пункта до сегашните 3,5%.

Решимостта на Европейската централна банка (ЕЦБ) да постигне средносрочната си цел за инфлация от 2% не е намаляла, твърди нейният председател Кристин Лагард. Все пак ЕЦБ не се ангажира с по-нататъшни промени в лихвените проценти в бъдеще, което оставя у инвеститорите надежда за по-умерени темпове в близко бъдеще.

Сега пазарните участници с нетърпение очакват срещата на Федералния резерв на САЩ по паричната политика в сряда. След като миналия четвъртък ЕЦБ намекна за възможността за пауза на лихвените проценти, мнозинството на Wall Street очаква на заседанието на Фед лихвата да бъде повишена само с 25 базисни пункта. Освен това все повече пазарни наблюдатели вече допускат, че след това надзорниците в САЩ ще направят пауза в цикъла си на повишаване на лихвите с оглед на напрегнатата ситуация в банковия сектор.

Възможности за инвеститорите

Междувременно Джим Крамър изрази голяма загриженост за настоящата ситуация в банковия сектор в своето инвестиционно предаване Mad Money, но вижда и възможности за инвеститорите. 

„Близо сме до момент, в който Фед може да сметне за необходимо да предприеме драстични действия, които биха могли да бъдат фантастични за вашите акции, за вашите портфейли", е оценката на бившия управител на хедж фонд. „Не знаем обаче дали това ще бъде достатъчно, за да компенсира негативното въздействие на банковата криза, която се разпространява бързо", добавя той с предупреждение. 

„Това ще бъде най-значимото заседание на Фед в последно време, защото следващата мярка е толкова важна, а ние не знаем каква ще бъде тя", каза още американският финансист.

„Wall Street изглежда не осъзнава, че този пазар обича компаниите с големи отчети и не обича много другите", написа Крамър и в Twitter в понеделник. Според него проблемът с банковата система е в липсата на доверие, а не в липсата на капитал.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 21.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
Драстичните мерки са, докато вдигат процентите, да наливат още вода в трюмa на всеки потъващ кораб, за да не потъне? Ей как не се сетихме ние за това 96та година? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още