IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones затвори със спад от 530 пункта

Фед вярва, че най-лошото от банковата криза е отминало

22:48 | 22.03.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските акции затвориха със спадове в сряда, като индексът на „сините чипове“ Dow Jones спадна с 530 пункта (1,63%) до 32 030,11 пункта след оповестяването на решението на Фед за лихвите и пресконференцията на председателя на американската централна банка Джером Пауъл.

По-широкият индекс S&P 500 затвори със спад от 1,65% до 3936,97 пункта, а технологичният индекс Nasdaq – с 1,6% до 11 669,96 пункта. В един момент Dow растеше с над 200 пункта, преди да обърне тренда към спад.

„Финансовите условия изглежда са се затегнали“, отбеляза Пауъл по време на пресконференцията. „Ще наблюдаваме доколко това е сериозно и дали изглежда, че ще се задържи. Ако е така, това може да има значителен макроикономически ефект и ние ще вземем предвид това в нашите политически решения“, добави той.

Фед повиши лихвите с 25 базисни пункта, както се очакваше. В изявление комисията, която определя паричната политика на американската централна банка, посочва, че „ще следи отблизо данните и ще оценява последиците за паричната политика“.

Централната банка освен това премахна фразата „продължаващи увеличения“ от своето изявление.

Според прогнозите на Фед тази година ще има може би още едно лихвено увеличение. Пауъл обаче коментира по времена конференцията, че борбата с инфлацията не е приключила.

Повишаването на лихвения процент от Фед идва с несигурност относно здравето на световния банков сектор. По-рано този месец Silicon Valley и Signature Bank се сринаха, а през почивните дни UBS придоби конкурента Credit Suisse под натиска на швейцарските власти.

Днешното решение предполага, че Фед вярва, че най-лошото от банковата криза е отминало, като отбелязва в прессъобщението си, че банковата система на САЩ е стабилна и устойчива. Пауъл подчерта, че потоците от банкови депозити са се стабилизирали през последната седмица, след като централната банка и регулаторите дадоха ясно да се разбере, че ще подкрепят вложителите.

Той не отрече обаче, че ще има затягане при кредитирането.

„Традиционните индекси са съсредоточени много върху лихвените проценти и акциите и те не улавят непременно условията за кредитиране“, каза Пауъл в отговор на въпрос каква финансова ситуация би оправдала намаляване на лихвените проценти, особено ако кредитните условия се затегнат допълнително. Притесненията за кредитна криза, която възниква, когато банките значително затегнат своите стандарти за отпускане на заеми, нарастват на фона на банковата криза.

Ако условията за кредитиране са по-строги, Пауъл призна, че това лесно би могло да окаже значително макроикономическо въздействие, което ще бъде включено в политическите решения на Фед.

Доходността по американските държавни облигации се понижи след обявяването на лихвеното решение на Фед и коментарите на Джером Пауъл. Доходността по 2-годишните съкровищни бонове падна с 19,8 базисни точки до 3,977% от 4,175% във вторник. Доходността по 10-годишните облигации се понижи с 10,6 базисни точки до 3,497% от 3,603% във вторник.

Доходността по 30-годишните облигации падна най-малко – със само 4 базисни точки до 3,694%.

Фючърсите на петрола затвориха с ръстове на цената, след като данните от САЩ показаха, че запасите намаляват с повече от 6 млн. барела. Сортът WTI със срок на доставка през май поскъпна д 1,23 долара, или 1,8%, до 70,9 долара за барел, а сортът Брент – с 1,37 долара, или 1,8%,  до 76,69 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
baba_meca
преди 1 година
"Днешното решение предполага, че Фед вярва, че най-лошото от банковата криза е отминало" Супер! Банаки няма да фалират и инфлация няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още