IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се търгува в тесен диапазон, ограничавайки седмичния ръст

Американският суров петрол е поскъпнал с 4% за седмицата

08:40 | 24.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се търгуват в тесен диапазон днес, с минимални движения в цените, ограничавайки седмичния ръст. Влияние оказват опасенията за банковата индустрия и САЩ, които сигнализираха, че запълването на стратегическите запаси от суров петрол на страната ще отнеме повече време от очакваното по-рано, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се повишават с едва 1 цента до 75,92 долара за барел, а тези върху американския суров петрол WTI с 2 цента до 69,98 долара за барел. Малко по-рано двата сорта се търгуваха с минимални понижения.

Цената на американския сорт спадна под 70 долара за барел след насечена търговия в четвъртък, която приключи със загуба. Въпреки това бенчмаркът се е повишил с над 4% тази седмица.

Над банковия сектор в САЩ продължават да тегнат тревоги въпреки уверението за повече подкрепа от властите, ако това е оправдано.

Енергийният министър на САЩ Дженифър Гранхолм заяви в четвъртък, че ще бъде „трудно“ да се запълнят държавните петролни резерви тази година. Запасите стигнаха най-ниското си ниво от 80-те години, след като администрацията на Байдън наред освобождаване на част от резервите след нахлуването на Москва в Украйна.

В краткосрочен план петролният баланс изглежда в доста удобна позиция и това се дължи на руското предлагане, което се представя по-добре от очакваното.
Уорън Патерсън
ръководител на стратегията по суровини за ING Groep

Суровият петрол е напът да отбележи най-стръмния си тримесечен спад от 2020 г. насам, когато пандемията от коронавирус срина световното търсене на енергията. Спадът се дължи на потенциалната рецесия в САЩ, стабилните руски потоци въпреки западните санкции и стачките в рафинерии във Франция. Федералният резерв повиши основните лихви отново тази седмица, за да ограничи твърде горещата инфлация, макар че някои инвеститори залагат, че кампанията за затягане доближава своя край.

„В краткосрочен план петролният баланс изглежда в доста удобна позиция и това се дължи на руското предлагане, което се представя по-добре от очакваното“, коментира Уорън Патерсън, ръководител на стратегията по суровини за ING Groep за Bloomberg Television в петък. Въпреки това световният пазар на суров петрол трябва да се затегне през второто полугодие, тъй като китайското търсене расте, подкрепяйки по-високите цени, допълни той.

*Данните са актуални към 8:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още