IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковите тревоги в Европа натежават на Wall Street*

Търгуваните в САЩ акции на германския кредитор Deutsche Bank поевтиняват със 7,4%

16:55 | 24.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на фондовия пазар в САЩ започват последния ден на търговия за седмицата на червено на фона на продължаващите банкови неволи в Европа, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се разделя с над 230 пункта (0,7%). На свой ред, широкият измерител S&P 500 и технологичният Nasdaq Composite също отписват по 0,7%.

Търгуваните в САЩ акции на германския кредитор Deutsche Bank поевтиняват със 7,4%, след като суаповете за кредитно неизпълнение на еврото – главният дълг на банката, скочиха до най-високото си ниво от въвеждането им през 2019 г. Всичко това изглежда за пореден път увеличава притесненията за състоянието на европейската банкова система.

Под натиск са и банковите акции на Wall Street. Книжата на Citigroup поевтиняват с 3,2%, a тези на JPMorgan Chase и Wells Fargo - с по 2,3%. Акциите на Bank of America пък изтриват от стойността си 1,8%.

По-рано през деня управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард се опита да успокои настроенията, като заяви, че банките в еврозоната са устойчиви и имат силни капиталови и ликвидни позиции. Лагард посочи още, че ЕЦБ може да осигури ликвидност, ако това се наложи.

Водещите индекси се готвят да изпратят седмицата с повишения. Очаква се Dow и S&P 500 да прибавят по съответно около 0,3% и 0,4%, а Nasdaq приблизително 0,9%.

Инвеститорите продължават да са фокусирани върху последното решение за паричната политика на Федералния резерв от тази седмица. Централната банка очаквано увеличи лихвите с четвърт процентен пункт. Но също така намекна, че цикълът на покачвания може скоро да приключи.

В същото време в четвъртък финансовият министър на САЩ Джанет Йелън заяви, че регулаторите са готови да предприемат още мерки, ако бъде необходимо, за да се стабилизират американските банки.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации намалява до съответно 3,352% и 3,646%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, се покачва с 0,6% до 103,16 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола продължава да се понижава. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент изтриват 1,8% от стойността си до 74,53 долара за барел, докато тези върху американския сорт WTI поевтиняват с 1,9% до 68,64 долара за барел.

Златото пък поскъпва леко с 0,1% до 1998,2 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 16:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още