IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието на инвеститорите в регулаторите засилва оптимизма на Wall Street*

Акциите на регионалните банки повеждат ръстовете

18:03 | 27.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Борсовите индекси на Wall Street започват седмицата с ръстове, надграждайки постигнатото от предходните сесии, докато инвеститорите все още следят развитието на банковия фронт на фона на опасенията за допълнително разширяване на кризата при кредиторите, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 0,68 на сто до 32 456,44 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита ръст от 0,52% до 3991,75 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записва повишение от 0,34% до 11 863,83 пункта.

Акциите на регионалните банки поскъпват, като борсово търгуваният индекс SPDR S&P Regional Banking ETF (KRE) с фокус върху сектора напредва с над 3%. Книжата на First Republic отчитат най-силен ценови ръст, поскъпвайки с повече от 27%. Цената на акциите на PacWest расте с над 6 на сто.

„Властите отново работиха усилено през уикенда, опитвайки се да оправят бъркотията от последните няколко седмици“, коментира в бележка до клиенти Крейг Ерлам, старши пазарен анализатор в Oanda. „Важното е, че различните институции в САЩ и Европа продължават да демонстрират, че могат бързо и решително да се справят с последиците от неотдавнашната турбуленция и да я овладеят, преди да се влоши. Това включва възстановяване на доверието на пазарите, което беше разклатено“, добавя той.

Инвеститорите обръщат внимание на последните новини около сектора. Американската банка First Citizens BancShares е договорила закупуването на Silicon Valley Bank (SVB), която бе поета от регулаторите след оттегляне на капитал от кредитора. Базираната в Роли, Северна Каролина, банка е сключила договор за покупка и поемане на всички депозити и заеми на SVB, се посочва в изявление на Федералната агенция за гарантиране на депозитите (FDIC). Сделката включва покупката на около 72 млрд. долара активи на SVB с отстъпка от 16,5 млрд. долара.

Основните щатски борсови индекси в началото на редовната сесия в понеделник (27 март). Основните щатски борсови индекси в началото на редовната сесия в понеделник (27 март).

„Продължаваме да мислим, че Министерството на финансите има капацитета да осигури защита за незастрахованите депозити, ако стане необходимо“, посочва Йън Хациус от Goldman Sachs. „Въпреки че не сме изключили напълно действията на Министерството на финансите, ако острият банков стрес се върне, шансовете за едностранно действие от страна на Министерството на финансите изглеждат много малки“, добавя той.

Книжата на Deutsche Bank поскъпват с 4%, след като инвеститорите предприеха мащабна разпродажба в края на миналата седмица заради страховете около Credit Suisse.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа нараства съответно до 3,511% и 3,724 на сто.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкуренти валути, записва спад от 0,2% до 102,91 пункта.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент расте с 1,49 на сто до 76,11 долара за барел. Фючърсите върху американския лек петрол WTI поскъпват с 1,65 на сто до 70,40 долара за барел.

Златото поевтинява с 1,43% до 1955,50 долара за барел.

*Информацията е актуална към 17:35 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още