IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси започват седмицата с предпазлив оптимизъм

Те обърнаха гръб на големия спад от петъчната сесия

19:53 | 27.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Европейските борси завършиха търговията в понеделник с повишения, след като предпазливият оптимизъм се завърна след големия спад по време на петъчната сесия, пише CNBC.

Паневропейският индекс приключи деня с 1,1% нагоре, като всички сектори се озоваха на зелено. Автомобилният сектор записа 2,1% ръст, докато здравеопазването и банковият сектор завършиха сесията съответно с 2% и 1,5% повишение.

Европейски борси, 27.03.2023 г. Таблица: CNBC Европейски борси, 27.03.2023 г. Таблица: CNBC

Книжата на компаниите от миннодобивния сектор се възстановиха от по-ранния спад и се оказаха с 0,4% нагоре, след като индустриалната печалба на Китай спадна рязко на годишна база.

По-рано днес в САЩ First Citizens Bank обяви, че ще придобие големи части от Silicon Valley Bank, съобщи Федералната корпорация за застраховане на депозитите в САЩ. Инвеститорите обаче остават нащрек за признаците на напрежение в банковата система, докато страховете от пренасяне на кризата към други финансови организации продължават.

Миналия петък акциите на Deutsche Bank се разпродаваха, но днес завършиха деня с 6,3% повишение.

„Ловците на изгодни сделки се насочиха към европейските банки след хаоса от последните няколко седмици“, коментира в бележка Ръс Моулд, инвестиционен директор в AJ Bell.

Но допълва, че „много инвеститори все още не искат да се докоснат до банковия сектор, защото се опасяват, че предстоят още проблеми“, като визира притесненията относно нарастването на разходите на банките поради потенциално затягане на регулацията и по-предпазливото банково кредитиране, които имат негативно въздействие върху икономиката.

През уикенда директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви, че рисковете за финансовата стабилност са се увеличили, въпреки че действията на развитите икономики са успокоили напрежението на пазара.

Търговията на пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион беше смесена, тъй като инвеститорите продължават да претеглят последните новини от банковия сектор в САЩ и Европа.

Междувременно американските акции започнаха борсовата сесия с ръстове след една успешна седмица за Уолстрийт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още