IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на "Спиди" ще одобрят вливането на "Геопост България" и "Рапидо"

Заседанието ще се състои на 27 април

15:42 | 28.03.23 г.
Снимка: Спиди АД
Снимка: Спиди АД

Акционерите на „Спиди“ АД ще трябва да одобрят вливането на „Рапидо Експрес Енд Лоджистикс“ ЕООД и „Геопост България“ в дружеството.

Извънредното общо събрание се планира да бъде проведено на 27 април в централния офис на „Спиди“ АД, вижда се от документи, публикувани чрез сайта x3news.com.

И двете дружества са междинни звена и не разполагат със собствен оперативен персонал. По-голямата част от отчитаните сделки са на база фактури от или към „Спиди“, което допълнително натоварва финансовия отдел, става ясно от публикуваните документи.

Със сливането ще се елиминира тежестта върху администрацията, ще се облекчи отчитането на групово ниво и ще се консолидират данъците, посочват от групата.

Акционерите ще гласуват и освобождаването от съвета на директорите на Седрик Фавр-Лорен. На негово място в управителния орган влиза Стефани Изабел Франсоаз Берлиоз.

Комисията за финансов надзор (КФН) одобри вливането на „Рапидо Експрес Енд Лоджистикс“ и „Геопост България“ ЕООД в средата на март 2023 г.

При вливането дъщерните дружества ще се прекратят без ликвидация. Цялото им имущество като съвкупност от права, задължения и фактически отношения ще бъде поето от „Спиди“.

„Спиди“ придоби „Геопост България“, заедно с „Дайнамик Парсъл Дистрибюшън“ СА-Румъния, през 2014 г. Двете дружества тогава бяха дъщерни на френската „Геопост“ и турската „Геопост Юртичи Карго Сервизи“ АС, чрез които се осъществяваше дейността ѝ в България и Румъния.

Със същата сделка се договори влизането на френската „Геопост“ като акционер в „Спиди“.

„Спиди“ АД финализира придобиването на „Рапидо Експрес Енд Лоджистикс“ през есента на 2018 г.

В последната година акциите на „Спиди“ поевтиняват с 1,75%. Пазарната капитализация на дружеството е малко под 602,3 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още