IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облекчените страхове около банковия сектор прогониха черните облаци над борсите в Азия

Все пак търканията между Вашингтон и Пекин относно технологиите продължават да помрачават настроенията в Китай

12:15 | 28.03.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха сесията с ръстове, тъй като страховете сред инвеститорите относно по-нататъшното разпространение на банковата криза започват да отшумяват, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк Nikkei 225 напредна с 0,15 на сто до 28 518,25 пункта. Индексът Topix отчете ръст от 0,25% до 1966,67 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng се повиши с 1,11% до 19 784,65 пункта.

Континенталният индекс Shanghai Composite записа спад от 0,19 на сто до 3245,38 пункта. Индексът Shenzhen се понижи с 0,72% до 11 564,45 пункта.

Южнокорейският бенчмарк Kospi отчете ръст от 1,07 на сто до 2434,94 пункта.

Австралийският индекс ASX 200 напредна с 1,04% до 7034,1 пункта.

Инвеститорите реагираха положително на новите данни за продажбите на дребно в Австралия, които са нараснали по-бавно през февруари, увеличавайки доказателствата, че разходите на домакинствата започват да се забавят в отговор на по-високите лихви. Продажбите са се увеличили с 0,2% на месечна база, което съответства на прогнозите, показаха данни на Австралийската статистическа служба (ABS). Резултатът показва нормализиране на разходите след скок от 1,8% през януари и спад от 3,9% през декември.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия във вторник (28 март). Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия във вторник (28 март).

Междувременно Световната банка задава песимистична прогноза за световната икономика, като в нов доклад международната институция изтъква, че почти всички тенденции, определящи напредъка и просперитета, губят сила.  „Световната икономика е изправена пред загубено десетилетие", заяви в понеделник Индермит Джил, главен икономист в институцията. Средният глобален растеж може да се свие с около една трета до 2030 г. в сравнение с периода 2000-2010 г.

Световната банка сега прогнозира сдържан растеж от 2,2% годишно до края на настоящото десетилетие. Развиващите се страни, които в началото на 2000 г. все още отбелязваха шестпроцентов растеж, ще трябва да очакват темпове на растеж от около 4% през следващите години.

Продължават и търканията между САЩ и Китай, след като ръководителят на звеното за киберсигурност на Агенцията за национална сигурност на САЩ Роб Джойс определи приложението за споделяне на видеоклипове TikTok като „троянски кон“, който представлява дългосрочен стратегически проблем за киберсигурността. Джойс добави, че е от решаващо значение правителството на САЩ да наблюдава китайската компания майка на TikTok - ByteDance Ltd., за да се избегне инцидент със сигурността „след пет, десет или двадесет" години, за разлика от непосредствена, „тактическа" заплаха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още