IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шекелът продължава да поскъпва след отстъплението на Нетаняху

Израелската валута укрепва за седми пореден ден, което е най-дългата ѝ печеливша серия от октомври 2021 г. насам 

12:24 | 28.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Corinna Kern/Bloomberg
Снимка: Corinna Kern/Bloomberg

Израелската валута поскъпна, след като министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви, че ще отложи спорния си план за отслабване на съдебната система, „за да избегне гражданска война".

Шекелът поскъпна с 0,5% до 3,5679 спрямо долара към 12:00 ч., след като при отварянето на борсата се изстреля нагоре с до 1%, предава Bloomberg. 

Отстъплението на Нетаняху изглежда успокои нервите на инвеститорите, след като три бурни месеца на размирици доведоха до спад на курса на шекела до тригодишно дъно и накараха Moody's Investors Service и други компании за кредитен рейтинг да предупредят за рискове за рейтинга на дълга на Израел. Във вторник трейдърите на деривати за втори ден намалиха мечите си залози върху валутата. 

Според Wells Fargo Securities Нетаняху ще трябва да постигне споразумение чрез преговори или да се откаже от останалите предложения, за да може активите на Израел да се възстановят напълно, въпреки че „събитията от понеделник са малка стъпка в правилната посока". 

Лидерите на антиправителствените протести обещаха да продължат кампанията си. През нощта демонстранти в подкрепа и против предложената реформа влязоха в сблъсъци с полицията. 

„Все още има какво да се направи, преди политическият риск да намалее съществено и цените на израелските активи да се възстановят", казва Брендън Маккена, икономист за развиващите се пазари и валутен стратег в Wells Fargo Securities, базиран в Ню Йорк. „В краткосрочен план местните пазари могат да стъпят накриво, но може да нямат търпение да видят дали може да се постигне по-нататъшна динамика“.

Доходността по израелските облигации ще се понижи, а шекелът вероятно ще се укрепи към 3,45 за долар през предстоящите месеци, ако политическият риск намалее, каза Маккена.

Шекелът укрепва за седми пореден ден, което е най-дългата му печеливша серия от октомври 2021 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още