IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сътресенията в банковия сектор не успяха да помрачат настроенията на борсите в Европа

Акциите на Credit Suisse поскъпнаха с 0,7 на сто, докато тези на UBS прибавиха 1,7% към стойността си

19:35 | 28.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето основни европейски борсови индекси приключиха сесията с ръстове, докато инвеститорите трябваше да се борят със засилената пазарна волатилност на фона на все още силните опасения относно стабилността на банковия сектор, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,06% до 444,45 пункта. Акциите на Credit Suisse поскъпнаха с 0,7 на сто, докато тези на Deutsche Bank поевтиняха с 1,6 на сто. Цената на книжата на UBS се повиши с 1,7%.

Германският измерител DAX напредна с 0,09% до 15 142,02 пункта.

Френският показател CAC отчете ръст от 0,14 на сто до 7088,45 пункта.

Пазарите реагираха и на новината, свързана с френските банки, включително Societe Generale и BNP Paribas, които са изправени пред общи глоби в размер на над 1 млрд. евро след обиски като част от разследване в данъчни измами и пране на пари, свързани с плащания на дивиденти. HSBC Holdings, Natixis и подразделението Exane на BNP също са част от разследването, посочва прокуратурата в Париж, която заяви, че глобите включват неустойки и лихви. Предварителните разследвания, свързани с извършените обиски, са били започнати през декември 2021 г., заяви прокуратурата.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 28 март. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 28 март.

Книжата на BNP Paribas поскъпнаха с 0,35%, докато тези на Societe Generale поевтиняха с малко над 1 процент.

Британският индекс FTSE се повиши с 0,17% до 7484,25 пункта.

В края на миналата седмица лидерите на ЕС и на Европейската централна банка (ЕЦБ) се опитаха да успокоят пазарните сътресения, като показаха единен фронт за банковия сектор в петък. Те заявиха, че кредиторите в ЕС са добре капитализирани и ликвидни благодарение на извлечените поуки от колапса на Lehman Brothers през 2008 г.

„Нашият банков сектор е устойчив, със силни капиталови и ликвидни позиции“, заявиха лидерите на 27-те страни членки на ЕС в комюнике в края на среща, посветена на икономиката като цяло, но помрачена от срива на банковите акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още