IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките подкрепиха европейските борси в сряда

Книжата на UBS поскъпнаха след съобщението за завръщането на Серджо Ермоти начело на банката

20:36 | 29.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси отбелязаха ръст в сряда, подкрепени от повишенията при банковите акции, включително на UBS, които поскъпнаха, след като банката назначи нов изпълнителен директор. Силните перспективи пред производителя на чипове Infineon също подкрепиха нагласите, предават Ройтерс и CNBC.

Бенчмаркът Stoxx 600 завърши сесията с ръст от 1,3%. Лондонският бенчмарк FTSE 100 нарасна с 1,07% до ниво от 7564,27 пункта. Френският CAC 40 напредна с 1,39% до равнище от 7186,99 пункта. Германският DAX прибави 1,23% към стойността и завърши сесията на ниво от 15 328,78 пункта.

Книжата UBS Group поскъпнаха с 3,7%, след като швейцарската банка съобщи, че Серджо Ермоти ще се завърне начело на банката, за да управлява поглъщането на Credit Suisse.

Цената на акциите на Credit Suisse нарасна с 4%, а индексите на финансовите услуги и банковите индекси отбелязаха ръст между 1,8% и 1,9%.

Бенчмаркът Stoxx 600 се насочва към месечни загуба, като банките са напът да отбележат спад от 15%, след като колапсът на две средни американски банки и придобиването на Credit Suisse предизвикаха опасения за стабилността на банковия сектор.

Но признаците за икономическа устойчивост и надеждите, че големите централни банки се доближават до края на цикъла си на затягане на паричната политика поставят Stoxx 600 на път към тримесечен ръст.

Нагласите на германските потребители се очаква да се подобрят през април, след като цените на енергията отстъпиха от рекордните си върхове, въпреки че пълно възстановяване не се вижда скоро, показа допитване на института GfK.

Книжата на германската компания Infineon поскъпнаха с 6,9%, след като производителят на чипове повиши перспективите както за фискалното второ тримесечие така и за цялата 2023 г.

По-широкият технологичен индекс се повиши с 2,7%, включително STMicroelectronics и AMS, чиито книжа поскъпнаха въпреки песимистичните прогнози на американския производител на чипове Micron Technology.

Книжата на Mercedes Benz поевтиняха с 2,1% след новината, че държавният фонд на Кувейт планира да намали дела си в американския производител на луксозни автомобили чрез продажбата на 20 млн. акции.

Цената на акциите на британската верига магазини за дрехи Next спадна с 4,3%, след като компанията запази предпазливите си прогнози и заяви, че все още очаква по-високите разходи за заплати, енергия и технологии да намалят печалбата ѝ тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 29.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още