IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq достигна най-високо ниво от средата на февруари

Инвеститорите в САЩ явно вече смятат, че най-лошото от кризата с регионалните банки в САЩ е отминало

23:31 | 30.03.23 г.
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

Американските акции приключиха сесията с ръстове в четвъртък. Nasdaq Composite регистрира на финала на сесията най-високото си ниво от 15 февруари, според данни на FactSet.

Технологичният индекс се повиши с 0,7% до 12 013,47 пункта. Индексът на „сините чипове“ Dow Jones Industrial Average добави над 141 пункта (0,4%) до 32 859,03 пункта. По-широкият индекс S&P 500 нарасна с 0,6% до 4050,83 пункта.

За целия март се очертава Nasdaq Composite да се повиши с около 4%, а S&P 500 – с 2%, след като инвеститорите се отърсиха от опасенията след фалита на Silicon Valley Bank и поредното увеличение на лихвите от Фед.

Инвеститорите смятат, че най-лошото от кризата с регионалните банки в САЩ е отминало.

Cboe Volatility Index – предпочитана мярка на Уолстрийт за това колко турбулентен ще бъде S&P 500 през следващите 30 дни, се върна до ниво 19, след като достигна 30 в средата на март, посочва CNBC.

Данни, публикувани в четвъртък, показват, че седмичните молби за безработица в САЩ се увеличават със 7 хил. до 198 хил. Това засилва надеждите, че Федералният резерв ще забави кампанията си за затягане на паричната политика, тъй като пазарът на труда се охлажда.

От търгуваните в сесията акции тези на производителя на чипове Intel поскъпнаха с 1,8% след ръста от 7,6% в сряда.

Акциите на Bed Bath & Beyond се сринаха с 26% до 61 цента, след като търговецът обяви разочароващи предварителни данни за продажбите за неговото фискално четвърто тримесечие. Компанията планира да продаде акции за 300 млн. долара и предупреди, че има риск да фалира, ако продажбата се провали.

Акциите на Kohl’s поскъпнаха с 3,8%, след като главният изпълнителен директор на компанията Томас Кингсбъри е купил 92 500 обикновени акции в четвъртък, според документи.

Петролът поскъпна до двуседмичен връх заради прекъсванията на износа и по-широкият възходящ пазар. Стачките във Франция заради пенсионните реформи принудиха правителството да използва стратегическите си запаси от горива. Износът на иракски петрол през Турция все още е спрян заради разногласията между Багдад и Кюрдистан.

Сортът West Texas Intermediate възстанови половината от позициите, които загуби от началото на март, като поскъпна с повече от шест долара от 15-месечното дъно след колапса на Silicon Valley Bank. Обратът в цената беше подхранван от нарастващото доверие в банковия сектор и прекъсванията на доставките, но бенчмаркът вероятно ще отбележи пети месечен спад.

Повечето наблюдатели на пазара все още залагат на възстановяването на Китай да подкрепи рали на цените по-късно през годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 30.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още