IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сливанията и придобиванията стигнаха 20-годишно дъно през първото тримесечие

Стойността на M&A сделките се е сринала с 45%

10:54 | 31.03.23 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Сключването на сделки по сливания и придобивания на световно ниво бележи най-слабия си старт на годината от над 2 десетилетия, тъй като помрачените икономически перспективи потискат активността, а трансатлантическата банкова криза удари спирачки на поемането на риск, пише Financial Times.

Първото тримесечие на 2023 г. е най-бавният старт на годината от 2013 г. насам, след като нарастващите лихвени проценти сложиха край на вълната от сделки, която последва началото на пандемията от Covid-19 и евтините разходи за заеми, до които тя доведе.

Стойността на сливанията и придобиванията (M&A) е спаднала с 45% на годишна база до 550,5 млрд. долара между януари и март – най-големият спад за първото тримесечие от 2001 г. насам, показват данни на Refinitiv.

45%
спад на стойността на M&A сделките

„Средата за M&A сделки продължава да бъде много предизвикателна“, коментира Франк Акила, старши партньор в Sullivan & Cromwell. „Нарастващите опасения за по-широката икономика и перспективите за рецесия по-късно тази година в САЩ със сигурност направиха взимащите решения по-колебливи дали да продължат със сделки в някои сектори“.

И без това бавното тримесечие се превърна в исторически хаос през март с краха на Silicon Valley Bank в САЩ и спасяването чрез придобиване на Credit Suisse от местния ѝ конкурент UBS.

Консултантите се опасяват, че тези епизоди допълнително ще намалят потенциала за възстановяване на активността предвид нарасналата волатилност на пазарите и риска за рецесия в САЩ по-късно тази година.

„Другият въпрос, който вълнува всички, е дали тази банкова криза бе избегната или само отложена“, казва Навийн Натарадж, съръководител на консултантския бизнес за САЩ в Evercore.

Европа изостава най-много през изминалото тримесечие, като регионалната M&A активност се е свила с 63% до 81,6 млрд. долара. САЩ отчитат спад от 47% до 271,7 млрд. долара, а в Азиатско-Тихоокеанския регион понижението е от едва 24% до 134,6 млрд. долара.

Източник: FT Източник: FT

Сектори с висока активност са здравеопазване, технологии и промишленост. Сделките в здравния сектор формират около една пета от всички, достигайки двугодишен връх за периода, подкрепени от топ транскацията на месеца – придобиването за 43 млрд. долара на биотехнологичната компания Seagen от фармацевтичния гигант Pfizer.

„Големите фармацевтични компании искат активи, които променят значително нещата, но и които са с възможно най-малко риск“, казва Филип Гайон, управляващ директор в Moelis & Co, който специализира в здравеопазването. Той предупреждава, че в момента има ограничен брой налични цели.

На променящия се пазар по-малките финансови компании успяват да разширят пазарния си дял. Макар че JPMorgan и Goldman Sachs водят в класацията на M&A консултанти, по-малката Centerview Partners е на трето място, представяйки се най-добре за бутикова компания от десетилетия.

Въпреки че в момента е малко по-лесно да се взима кредит за финансиране на сделките, компаниите за изкупуване са договорили най-ниската стойност сделки това тримесечие от 2020 г. насам – 136,1 млрд. долара.

Основно препятствие пред сделките остават намаляващите оценки, като компаниите все още се колебаят да водят преговори по сделки, които биха показали ясно реалността на по-ниски цени. Натискът върху компаниите за частен капитал да преговорят по сделки обаче може да доведе до бурна активност, когато пазарът се отвори отново, посочва Симона Меларе, глобален съръководител на групата за алтернативен капитал в UBS.

„Ако искате да продавате, трябва да сте готови, защото ще има задръстване, когато пазарът се отвори отново“, казва тя.

Покачващите се лихви също засегнаха капацитета на купувачите да финансират по-големи придобивания. Трансакциите със среден размер са били по-устойчиви, посочват банкери.

Все пак някои корпорации и инвестиционни посредници се опитаха да се възползват от спадащите цени, за да сключат стратегически сделки.

CVS например постигна споразумение да придобие оператора на център за първична медицинска помощ Oak Street Health за 10,6 млрд. долара – ход, който ще ускори навлизането му в други части на здравната верига.

Източник: FT Източник: FT

„Започваме да наблюдаваме как компаниите надигат глава, за да видят дали има някакви възможности“, казва Даниел Менделоу, който също е съръководител на консултантския бизнес на Evercore в САЩ.

Частните кредитни групи продължават да играят важна роля в подпомагането на финансовите сделки. Някои компании, например Apollo, Ares и Blackstone, са готови да дадат най-големия директен заем в историята на стойност 5,5 млрд. долара, за да помогнат на Carlyle да придобие 50-процентов дял в компанията за здравни анализи Cotiviti.

Междувременно Silver Lake събра един от най-големите капиталови чекове за изкупуване на частен капитал при придобиването на Qualtrics за 12,5 млрд. долара заедно с най-големия пенсионен фонд в Канада.

„През последните три тримесечия видяхме повече креативност от частния капитал“, коментира Кевин Брунър, съръководител на глобалните сливания и придобивания в Bank of America. „Също така виждаме няколко сделки, предимно в сектори на растеж, където по-голямата част от покупната цена се финансира чрез собствен капитал“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още