IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът на борсите в Азия остана силен въпреки признаците на забавяне в Китай

Инвеститорите обърнаха внимание на решението на Япония да наложи контрол върху износа на оборудване, използвано при производството на полупроводници

11:58 | 31.03.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните фондови борси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха последната сесия за седмицата с ръстове въпреки съмненията сред инвеститорите относно темпа на възстановяване на икономиката на Китай след прекратените миналата година анти-Covid мерки, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 напредна с 0,93% до 28 041,48 пункта. Индексът Topix отчете ръст от 1,02% до 2003,5 пункта.

Пазарите реагираха на новината, че Министерството на търговията на Япония ще наложи ограничителен контрол върху износа на оборудване, използвано при производството на полупроводници.

Въпреки че ведомството не споменава Китай като цел на тези мерки, този ход е в съответствие с натиска на САЩ за ограничаване способността на Китай да произвежда високотехнологични чипове, тъй като нарастват опасенията, че Пекин планира да използва продуктите за военни цели.

В Китай континенталният показател Shanghai Composite записа повишение от 0,36% до 3272,86 пункта. Индексът Shenzhen напредна с 0,64 на сто до 11 726,4 пункта.

Инвеститорите обърнаха внимание и на новите данни за производствената активност в Китай, която се разширява с по-бавен темп през март. Това предизвиква съмнения за силата на фабричното възстановяване след Covid-19 на фона на по-слабото световно търсене и спада на имотния пазар. Секторът на услугите в Китай се е представил по-силно, като активността се разширява с най-бързия темп от почти 12 години, след като краят на политиката за ограничаване на разпространението на коронавируса в страната през декември даде тласък на транспорта, настаняването и строителния сектор.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в петък (31 март). Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в петък (31 март).

Официалният индекс на мениджърите по покупките (PMI) в производството достига ниво от 51,9 пункта спрямо 52,6 пункта през февруари.

Междувременно хонконгският бенчмарк Hang Seng отчете ръст от 0,45% до 20 400,11 пункта.

Акциите на JD.com поскъпнаха с 6,5%, а подиндексът на технологичните компании напредна с 1,6 на сто.

Цената на книжата на доставчика на Nike Shenzhou International Group Holdings се повиши с 5,82 на сто.

Акциите на Alibaba прибавиха близо 4% към стойността си, докато книжата на Meituan поскъпнаха с около 2%.

Южнокорейският индекс Kospi се повиши с 0,97% до 2476,86 пункта.

Австралийският измерител ASX 200 отчете ръст от 0,78 на сто до 7177,8 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още