IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq отбелязва най-доброто тримесечие от 2020 г. насам

Новите данни за инфлацията в САЩ презивикаха силно облекчение на Wall Street 

23:15 | 31.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/JUSTIN LANE
Снимка: EPA/JUSTIN LANE

В края на една добра за борсите седмица курсовете отново се повишиха. В петък сред инвеститорите настъпи облекчение след новите данни за инфлацията. Ценовият индекс PCE, който е предпочитан от Федералния резерв на САЩ, не се повиши толкова, колкото очакваха анализаторите през февруари. Така акциите поскъпнаха и в петък, когато Wall Street приключи едно нестабилно, но печелившо тримесечие, в което Федералният резерв продължи да затяга лихвените проценти и се стигна до малка финансова паника, предизвикана от срива на Silicon Valley Bank.

Индексът S&P 500 добави 1,4 %, а Nasdaq Composite се повиши с 1,7%. Индустриалният индекс Dow Jones Industrial Average нарасна с повече от 400 пункта, или 1,2%.

Пазарът получи лек тласък в петък, след като предпочитаният от Федералния резерв измерител на инфлацията показа по-малко от очакваното увеличение на цените. Основният индекс на разходите за лично потребление, който изключва разходите за енергия и храна, се повиши с 0,3% през февруари, което е по-малко от очакванията на икономистите, анкетирани от Dow Jones, за 0,4%.

S&P 500 и Nasdaq Composite са се повишили съответно с 5,5% и 14,8% за първото тримесечие до края на търговията в четвъртък. Dow е с лек спад. Технологичният индекс надмина индекса на сините чипове Dow с най-голяма разлика от 2001 г. насам, изчислява The Wall Street Journal. За месеца S&P 500 и Nasdaq са се повишили съответно с 2% и 4,9%. В същото време Dow се повиши с 0,6%.  

„Ако завършим седмицата на зелено, това ще е голям успех, като се има предвид колко катастрофална беше останалата част от месеца", пише Крейг Ерлам, старши пазарен анализатор в търговската компания Oanda, позовавайки се на неотдавнашните проблеми в банковия сектор. Те доведоха до разпродажби в сектора, което оказа негативно влияние върху целия пазар.  

Ако завършим седмицата на зелено, това ще е голям успех, като се има предвид колко катастрофална беше останалата част от месеца
Крейг Ерлам
старши пазарен анализатор в търговската компания Oanda

Ако погледнем към отделните акции, в петък интерес предизвикаха два компонента с ниска капитализация. Акциите на Virgin Orbit се сринаха с повече от една трета (41,19%). След неуспешно изстрелване на сателит тази година космическата компания на британския милиардер Ричард Брансън съкращава повечето си служители. В средата на март акциите на компанията паднаха на цена под един щатски долар, което я превърна в лоукост акция. Сега компанията се оценява намалко над 70 млн. долара на фондовата борса. В началото на 2022 г. борсовата стойност все още бе 3,8 млрд. долара.

Акциите на Nikola поевтиняха с повече от 13,5%. Разработчикът на търговски автомобили, задвижвани с батерии и водород, увеличи капитала си със 100 млн. долара. Новите акции бяха пласирани на цена от 1,12 долара за акция, доста под цената на затваряне от предишния ден от 1,40 долара, което предизвика разочарование на пазара.

Най-големият губещ в индекса Nasdaq 100 беше Micron Technology, който отчете спад в цената с 4,36%. В рамките на спора със САЩ за полупроводниците  сега Китай иска да провери продуктите на компанията по отношение на киберсигурността.

Акциите на Intel все още поскъпват. В петък те добавиха 1,81% и се озоваха на върха на Dow, достигайки най-високото си ниво от края на август 2022 г. За март концернът отчете ценово рали от над 30%. 

Над 30%
е ръстът в цената на акциите на Intel през март

Tака американските фондови пазари показаха устойчивостта си през първото тримесечие, въпреки че бяха разтърсени от шокови вълни, които малцина очакваха.

Инвеститорите започнаха годината с оптимистично настроение. Изглеждаше, че инфлацията затихва, и мнозина залагаха, че това ще накара Федералния резерв бързо да премине от повишаване на лихвените проценти към тяхното намаляване.

След това икономическите данни започнаха да разколебават американците. Акциите и цените на облигациите се понижиха, засегнати от опасенията, че Федералният резерв вероятно ще трябва да запази по-високите лихвени проценти за по-дълго време.

Най-големият шок за тримесечието дойде през март, когато се сринаха Silicon Valley Bank и Signature Bank. Акциите на банките се сринаха. Credit Suisse Group AG се оказа на ръба на фалита, което принуди конкурентната банка UBS Group AG да организира спешно поглъщане. Най-големите банки в САЩ се опитаха да подкрепят First Republic Bank, за да предотвратят нарастващата паника, която можеше да повали още кредитори.

В условията на значителна несигурност пазарите се оказаха по-жизнени, отколкото много инвеститори смятаха за възможно. 

Междувременно цените на облигациите се повишиха. Доходността по 10-годишните държавни облигации на САЩ, които оказват влияние върху всичко - от лихвите по ипотечните кредити до студентските заеми, спадна до 3,550% от 3,826% в края на 2022 г. Това ще отбележи най-големия тримесечен спад от 2021 г. насам.

Какво обяснява относителното спокойствие на пазарите?

„Нещата са по-добри, отколкото мнозина се опасяваха", казва Ерик Фридман, главен инвестиционен директор в U.S. Bank Asset Management.

Очакваната от мнозина рецесия така и не се появи, поне досега. Пазарът на труда остава стабилен, дори и при увеличаването на съкращенията в технологичния сектор през последните месеци. А инфлацията, макар и все още висока, продължи да се понижава. Данните показаха, че през февруари потребителските цени са се повишили с 6% спрямо година по-рано, което е най-малкият годишен ръст от септември 2021 г. насам. Американските фондови пазари показаха устойчивостта си през първото тримесечие. Снимка: ЕРА Американските фондови пазари показаха устойчивостта си през първото тримесечие. Снимка: ЕРА

Комбинацията от фактори помогна на инвеститорите, включително и на Фридман, да останат донякъде оптимисти - въпреки че той все още съветва клиентите си да се придържат към по-качествени компании на пазарите. 

„Все още не смятаме, че сме излезли от кризата", казва Фридман.

Някои инвеститори и анализатори, например, са предпазливи по отношение на риска пазарите да сбъркат по отношение на това къде ще се движат лихвените проценти на Фед до края на годината.

Последните прогнози показват, че представителите на Фед очакват лихвеният процент по федералните фондове да се повиши до поне 5,1% от сегашния си диапазон от 4,75% до 5%. Това предполага, че Фед може да прокара още едно увеличение на лихвения процент с четвърт пункт и след това да задържи лихвите на това равнище до края на годината.

И все пак Wall Street отново придоби по-голяма увереност, че Фед ще започне да намалява лихвите още през втората половина на годината. Деривативните пазари показват, че според FactSet трейдърите очакват лихвеният процент по федералните фондове да достигне връх от около 4,9% през май, след което да спадне до около 4,4% до края на годината. 

„Има разминаване между пазарните очаквания за Фед и това, което Фед казва", казва Мишел Клувър, портфолио-стратег в Global X ETFs, която обяснява залозите за намаляване на лихвите отчасти с последиците от банковата криза през март. 

Засилените очаквания за намаляване на лихвените проценти накараха инвеститорите да се насочат към много от акциите, които бяха сред най-засегнатите по време на миналогодишната пазарна разпродажба. Nvidia Corp. отчете поскъпване с 87% през първото тримесечие, докато компанията майка на Facebook Meta Platforms Inc. е нагоре със 73%, а Tesla Inc. - с 59%.

Биткойнът също поскъпна. В петък криптовалутата се търгуваше на цена над 28 000 долара, което представлява ръст от 70% за тримесечието.

В същото време много от най-големите победители от миналата година изостанаха през първите три месеца на тази. Акциите на енергийните компании, които поскъпнаха през 2022 г., отстъпиха през първото тримесечие. Цените на суровия петрол също се понижиха. 

Широкоочакваната рецесия не успя да се прояви, поне досега. Пазарът на труда остава стабилен, дори и при увеличаването на съкращенията в технологичния сектор през последните месеци. А инфлацията, макар и все още висока, продължи да се понижава. Данните показаха, че през февруари потребителските цени са се повишили с 6% спрямо година по-рано, което е най-малкият годишен ръст от септември 2021 г. насам.

Комбинацията от фактори помогна на инвеститорите, включително и на Фридман, да останат донякъде оптимисти - въпреки че той все още съветва клиентите си да се придържат към по-качествени компании в рамките на кредитните пазари. Комбинация от редица фактори помогна на инвеститорите да останат оптимисти. Снимка: ЕРА Комбинация от редица фактори помогна на инвеститорите да останат оптимисти. Снимка: ЕРА

Анализаторите и инвеститорите не са единодушни по въпроса колко дълго ще продължи това възстановяване.

„Вярвам, че може да се наложи преоценка от страна на пазарите за това къде ще бъдат лихвите", казва Клувър. В момента, когато кризата в банковия сектор изглежда сравнително овладяна, не изглежда да има сериозна причина Фед да намали лихвите в близко бъдеще, добави тя.

За мнозина анализатори най-големият въпрос остава доколко икономиката ще издържи на напрежението от по-високите лихвени проценти и по-строгите финансови условия. 

Не мисля, че някой може да отговори със сигурност дали преминахме изцяло през трудния период
Брайън Левит
глобален пазарен стратег в Invesco

„Не мисля, че някой може да отговори със сигурност дали преминахме изцяло през трудния период", казва Брайън Левит, глобален пазарен стратег в Invesco.

Досега икономиката се справяше по-добре, отколкото мнозина очакваха. Ако има рецесия в рамките на годината, изглежда вероятно тя да бъде сравнително лека, твърди Левит. „Предизвикателството е да видим дали има нещо, което да я направи по-тежка", каза той.

„През последните няколко седмици S&P 500 се възстанови добре от опасенията за банковия сектор", пише Майкъл Гибс, директор на отдела за портфейли от акции и техническа стратегия в Raymond James. „Въпреки това ралито беше малко по-неравномерно под повърхността, отразявайки объркването, присъщо за настоящия момент“. 

Макар че технологичните акции поскъпнаха до най-високото си ниво от август 2022 г. насам - което стимулира печалбите на по-широкия пазар - процентът на акциите над 50-дневната им пълзяща средна се свива, казва Гибс. Само малък брой акции всъщност са причина за ралито в САЩ. 

„Изключително тесните ралита изобщо не са здравословни, така че за биковете ще бъде от съществено значение повече групи да участват в ралито занапред", пише Мат Малей, главен пазарен стратег в Miller Tabak + Co, цитиран от Bloomberg „Ако не стане така, ще бъде само въпрос на време преди корекция в технологичните компании с голяма капитализация да превърне това хубаво рали в грозен спад“. Според стратезите на Citigroup Inc. фокусът на инвеститорите ще се измести от притесненията за високите лихвени проценти към рисковете от рецесия. Снимка: ЕРА Според стратезите на Citigroup Inc. фокусът на инвеститорите ще се измести от притесненията за високите лихвени проценти към рисковете от рецесия. Снимка: ЕРА

Според стратезите на Citigroup Inc. фокусът на инвеститорите ще се измести от притесненията за високите лихвени проценти към рисковете от рецесия, а когато това се случи, акциите в САЩ ще изглеждат по-привлекателни от тези в Европа.

Екип на Citi, ръководен от Беата Мантей, актуализира в петък рейтинга на американските акции от „подценен“ на „надценен“, тъй като по време на рецесия на приходите те „се представят по-защитно от други пазари". Анализаторите на банката очакват в глобален план печалбата на акция да се свие с 5% през 2023 г. и твърдят, че анализаторите вероятно ще намалят още повече прогнозите за печалбата. 

Търгуваният в Ню Йорк петрол отбеляза седмичен ръст в цената си от 9% на фона на продължаващите смущения в иракския износ. Биткойнът отбеляза най-доброто си тримесечие от март 2021 г. насам с ръст от около 70%. А Digital World Acquisition Corp. - фирмата, която чрез SPAC направи медийната компания на Доналд Тръмп публична, отчете ръст в акциите си, след като той стана първият бивш президент, на когото бяха повдигнати обвинения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още