IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите вероятно ще се успокоят след споразумението за дълга в САЩ

В петък на дневен ред е второто важно седмично събитие - месечният доклад за пазара на труда в Щатите

11:06 | 29.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

От 1960 г. насам САЩ са успели да постигнат съгласие за повишаване на тавана на дълга 78 пъти. Сега предстои 79-то споразумение. В събота правителството на САЩ постигна споразумение с републиканците в Конгреса за повишаване на тавана на дълга. Това би трябвало да даде нов попътен вятър на капиталовите пазари. В петък вниманието ще бъде насочено и към новия доклад за пазара на труда в САЩ. Ето седмичният преглед на по-важните събития. 

В спора за дълга на САЩ президентът Джо Байдън и републиканецът Кевин Маккарти постигнаха пробив и вероятно предотвратиха дефолт на най-голямата икономика в света. През следващите няколко дни преговорните екипи ще финализират текста на законопроекта, като гласуването в Камарата на представителите е насрочено за сряда.

Законопроектът трябва да бъде приет възможно най-скоро и в двете камари на Конгреса и подписан от президента, за да се предотврати на практика очертаващият се дефолт на правителството на САЩ.

Споразумението вероятно ще бъде посрещнато с облекчение на международните фондови борси. В петък надеждите за скорошно споразумение в спора за дълга на САЩ вече бяха дали на Dax примирителен завършек на седмицата. Водещият за Германия индекс затвори с дневен ръст от 1,2% на ниво от 15 984 пункта, като по този начин ограничи седмичната си загуба до 1,8%. Миналия петък той достигна рекордно високото ниво от 16 331 пункта.

В петък на дневен ред е второто важно седмично събитие - месечният доклад за пазара на труда в САЩ - той е решаващ фактор за лихвената политика на централната банка на САЩ Фед. Според протокола от последното заседание за определяне на лихвените проценти в началото на май понастоящем не се очертава ясен курс на паричната политика.

 

Напоследък пазарът на труда в САЩ, който дълго време беше силен, загуби известна инерция. Все пак, въпреки че шестмесечната средна стойност на новосъздадените работни места в САЩ вече устойчиво намалява, тя все още е доста над търсенето на нови работни места. Съответно пазарът на труда остава изключително свит, което говори за продължаващ натиск върху разходите за заплати. През май от Commerzbank очакват създаването на 200 хил. нови работни места. Макар че това би се вписало в описаната по-горе низходяща тенденция, то все още би било далеч от желаното от Фед значително забавяне. От друга страна, много по-голям брой нови работни места би могъл отново да разпали дискусията за удължаване на рестриктивната парична политика на САЩ.

Споразумението за повишаване на тавана на дълга и тенденцията в заетостта в САЩ вероятно ще бъдат още по-важни за следващата среща за лихвените проценти в средата на юни. Като се има предвид значителното затягане на паричната политика от март 2022 г. насам в борбата с инфлацията, понастоящем наблюдателите най-вероятно очакват пауза в повишаването на лихвените проценти.

Заради рязкото повишаване на лихвените проценти от известно време се разпространяват опасения, че икономиката на САЩ може да изпадне в рецесия през тази година. Само преди няколко седмици сътресенията на пазара, предизвикани от проблемите на няколко специализирани и регионални банки в САЩ в резултат на високите лихвени проценти, също разтревожиха инвеститорите. Те се пренесоха в Европа и завлякоха в бездната голямата швейцарска банка Credit Suisse.

И от тази страна на Атлантическия океан икономиката дава достатъчно основания за безпокойство. Наскоро стана ясно, че Германия, най-голямата европейска икономика, изненадващо е изпаднала в техническа рецесия през първото тримесечие. 

Нов пробив на страничното движение?

Поради несигурността относно продължаващата инфлация и рамковите икономически условия капиталовите пазари от доста време са в капана на широко странично движение, напомня пред DPA Клаудия Виндт от Landesbank Helaba. Това е очевидно и за Dax, който след кратък период на сила и последвалия го рекорден връх бързо се върна в търговския диапазон от последните седмици. Едно бързо споразумение в спора за дълга би трябвало да даде на фондовите пазари нов попътен вятър. 

Ситуацията не е много по-различна за водещия индекс в еврозоната - EuroStoxx 50, който за разлика от германския си аналог все още е далеч от нов рекорд. Съответно освен доклада за пазара на труда в САЩ, следва да се обърне внимание и на някои други икономически данни.

Последна актуализация: 11:29 | 29.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
evlogi
преди 10 месеца
Че те изобщо не бяха неспокойни...Никакви необичайни движения нямаше през последните седмици..Само в заглавията по медиите имаше врява
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още