IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nikkei 225 изкачи недостиган от 1990 г. връх

В Хонконг обаче Hang Seng достигна ново годишно дъно  

11:59 | 29.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Азиатските фондови пазари се разделиха в посоките си в понеделник. Японският бенчмарк индекс Nikkei 225 разшири скорошния си ръст, като се повиши с 1,03% до 31 233,54 пункта. Така той се присъедини към възстановяването на Wall Street, като се възползва от пробива в спора за дълга на САЩ.

В събота (местно време) президентът на САЩ Джо Байдън и Кевин Маккарти, лидерът на републиканците в Камарата на представителите, заявиха във Вашингтон, че е постигнато предварително споразумение за повишаване на тавана на дълга до 2025 г. Планът все още трябва да бъде одобрен от Конгреса. Без увеличението Министерството на финансите на САЩ заяви, че в началото на юни щеше да обяви дефолт.

През първите 10 минути на търговията Nikkei се покачи до 31 560,43 пункта, въпреки че през деня повишението бе ограничено и индексът приключи с ръст от 1,03% на 31 233,54 пункта. Индексът Topix също нарасна с 0,69 %, за да прекъсне четиридневната си серия от загуби и да затвори на ниво от 2 160,65 пункта. Подкрепа за месните индекси оказва и слабата йена, предава CNBC. 

Книжата на SoftBank Group поскъпнаха с повече от 8%, тъй като акциите на японските компании, свързани с чипове, продължиха да се представят добре на фона на еуфорията около изкуствения интелект, която задвижи и други компании на Wall Street. SoftBank Group продължи да се движи възходящо през целия ден благодарение на новината, че британското дъщерно дружество Arm Ltd е внедрило нова технология за чипове, която тайванският производител на чипове за смартфони MediaTek ще използва в продукти от следващо поколение.

Междувременно йената се обезцени до границата от 141 за долар за първи път от шест месеца, което повиши стойността на приходите на японските износители от чужбина.

Акциите на Honda Motor поскъпнаха с 1,28%, а тези на Subaru - с 1,67%.

От 225-те компонента на Nikkei 165 отчетоха повишения, 51 - спад, а девет останаха без промяна, изчислява Ройтерс. 

В Австралия S&P/ASX 200 се повиши с 0,87% и завърши на ниво от 7 217,4 пункта и продължи ралито, започнало в петък, докато борсата в Южна Корея беше затворена в понеделник заради празник.

Индексът Hang Seng в Хонконг продължи да се свлича до нови най-ниски нива за тази година, спадайки с 0,6% до 18 630 пункта. Индексът CSI-300, включващ 300-те най-големи акции на фондовите борси в Шънджън и Шанхай, загуби 0,5% до 3831 пункта. По последни данни печалбите в индустриалния сектор на страната продължават да се понижават. 

В континенталната част на Китай Shanghai Composite се повиши с 0,2% и завърши на ниво от 3 221,45, за да запише втора поредна сесия на ръст, но Shenzhen Component спадна с 0,8% и затвори на ниво от 10 822,09 пункта, което е най-ниското му ниво от 1 ноември 2022 г. 

Какво ще следим в Азия през седмицата?

През тази седмица ще бъдат публикувани данните за индекса на мениджърите по покупките в Китай за май, както и данните за инфлацията и брутния вътрешен продукт в Южна Корея. В понеделник ще бъдат публикувани данните за търговията на Хонконг за април, след като през март в региона бе отчетено свиване на вноса с 0,6% и на износа с 1,5%. Във вторник ще бъдат публикувани данните за равнището на безработица в Япония за април, както и одобренията за строителство в Австралия за същия месец. Ще бъдат представени и данни за промишленото производство на Тайланд за април.

Националното статистическо бюро на Китай ще публикува индекса на мениджърите по покупките в икономиката за май. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакват данните да останат под границата от 50 пункта, която разделя свиването от растежа - 49,4 пункта, след като през април индексът достигна 49,2 пункта. В същия ден централната банка на Тайланд ще обяви решението си за лихвения процент.

Според икономисти, анкетирани от Ройтерс, се очаква в сряда промишленото производство на Южна Корея за април да покаже допълнителен спад от 7,9% през април. Данни за продажбите на дребно за Южна Корея и Япония ще бъдат публикувани в същия ден. Индия ще обяви брутния си вътрешен продукт за третото тримесечие на годината. Южна Корея ще публикува най-новите си данни за търговията, а в Австралия ще има статистика за продажбите на дребно.

Пазарите в Индонезия ще бъдат затворени в четвъртък и петък, а в Сингапур 2 юни е празник и борсата ще е затворена. В петък ще бъдат публикувани данните за брутния вътрешен продукт на Южна Корея и последните данни за инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 29.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още