IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари започват седмицата на червено

Сделката за тавана на американския дълг беляза събитията за деня

19:27 | 29.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси се озоваха на червено в понеделник, след като президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти сключиха сделка за повишаване тавана на дълга на страната, пише CNBC.

Германският DAX и френският CAC 40 изтриха ранните си ръстове и приключиха деня с 0,2% надолу. Stoxx 600 се понижи с 0,1%.

Европейски борси. Таблица: CNBC Европейски борси. Таблица: CNBC

Секторите завършиха деня без съществени изменения. Петролните и газовите акции записаха лек ръст – с 0,2 на сто, докато технологичният сектор отстъпи с 0,7%.

Шведската имотна група SBB записа 4,5% ръст на борсата, след като обяви, че проучва стратегически опции, включително продажба на компанията или на определени активи и сегменти. През последната година цената на акциите ѝ спадна с 80%, докато тя се сблъска с по-високите лихвени проценти.

Днес американските пазари са затворени заради Деня в памет на загиналите във войните. Във Великобритания борсата също не работи заради празник.

Европейските пазари имаха колеблива седмица, в която индексът Stoxx 600 спадна до 8-седмично дъно, преди да се възстанови частично в петък, тъй като технологичните акции се изстреляха нагоре след добрия отчет на Nvidia.

Сега американските политически лидери трябва да съберат достатъчна подкрепа от двете партии, за да приемат законопроекта за тавана на дълга в Конгреса преди крайния срок 5 юни, така че да се избегне федерален дефолт.

Докато преговарящите страни изготвят точната формулировка на текста, Камарата на представителите на САЩ може да гласува още в сряда, последвана от Сената по-късно през седмицата, съобщи AP.

Макар че сделката за тавана на дълга вероятно ще успокои пазарните вълнения и след като силният сезон на отчетите приключи, инвеститорите сега насочват вниманието си към икономическите перспективи и това накъде ще се движат лихвените проценти.

Въпреки че Федералният резерв, Европейската централна банка и Английската централна банка се очакваше да спрат повишаването на лихвените проценти и да преценят кога да започнат понижения, последните данни усложниха ситуацията и за трите.

Пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион имаха смесена търговия днес, макар че японският Nikkei 225 се изкачи до най-високото си ниво от юли 1990 г.

Междувременно турската лира се срина до рекордно ниско ниво, след като действащият президент Реджеп Тайип Ердоган си осигури нов мандат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 29.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още