IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow остана на червено на фона на притесненията за сделката за дълга

Цената на петрола е дълбоко на червено, като и двата водещи сорта изтриват по около 4% от стойността си

23:09 | 30.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average приключи сесията във вторник на червено, докато пазарите продължават да анализират шанса за приемане на сделката за тавана на американския дълг, съобщава CNBC.

Показателят изтри 0,2%. От своя страна широкият измерител S&P 500 напредна с 0,3%.

Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite пък остана без промяна.

Търговията е налице, след като група републиканци от твърдата десница в партията заявиха, че са готови да се противопоставят на сделката, постигната между президента Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите Кевин Макарти за тавана на американския дълг през уикенда.

Ще са необходими политически маневри, за да може сделката да премине през контролираната от републиканците Камара и контролирания от демократите Сенат преди крайния срок 5 юни.

Притесненията за потенциално ново увеличение на лихвените проценти също натежа върху настроенията на инвеститорите. Трейдърите залагат, че има 68,8% шанс за увеличение на лихвите от Федералния резерв следващия месец, показва инструментът FedWatch на CME Group.

„Фед остава водещ фокус за всички инвеститори“, коментира Браян Прайс, ръководител на звеното за инвестиционно управление на Commonwealth Financial Network.

За представянето на Nasdaq помогна и ралито при акциите на Nvidia, които поскъпнаха с 3% до 401,11 долара.

Компанията стана първият производител на чипове, който постига пазарна оценка от 1 трлн. долара на фона на вълнението за технологиите за изкуствен интелект (ИИ). От началото на годината поскъпването на книжата е от 180%.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации намаля, достигайки съответно 3,685% и 3,892%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари срещу кошница конкурентни валути, също е на червено със спад от 0,1% до 104,07 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола е дълбоко на червено. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняха с 4,2% до 73,83 долара за барел, а тези върху американския лек суров петрол изтриха 4% от стойността си до 69,74 долара за барел.

Златото пък поскъпна с 0,8% до 1959,8 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още