IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street изчаква ключовото гласуване за тавана на дълга в САЩ

Индексът на сините чипове загуби 3,5% от стойността си през май

23:32 | 31.05.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на фондовите пазари отвъд Океана затвориха сесията в сряда (31 май) с понижения в очакване на гласуването на тавана на дълга на САЩ в Конгреса, пише CNBC. Текстовете минаха големия си тест, получавайки одобрението на комисията по вътрешния ред в Камарата на представителите. Очакванията са по-късно днес и в пленарната заласпоразумението между президента Джо Байдън и председателя на Камарата Кевин Маккарти да получи "зелена светлина".

След това текстовете трябва да минат и през Сената.

Така Dow Jones загуби 0,41% от стойността си, или 134 пункта, до 32 908,27 пункта. През май индексът на сините чипове изтри 3,5% от стойността си, сочат изчисленията на CNBC. S&P 500 затвори на ниво от 4179,83 пункта, което е понижение от 0,61%, като широкият измерител добавя 0,3% към стойността си през изминаващия месец. За Nasdaq, в чиито състав преобладават технологични компании, спадът е от 0,63 на сто до 12 935,29 пункта. Индексът се повишава с 5,8 на сто спрямо началото на месеца.

Юни традиционно е слаб месец за представянето на Dow Jones и S&P500, отбелязват още пазарните анализатори пред изданието.

Цената на петрола задълбочава загубите си на фона на по-слабото от очакваното възстановяване на Китай. Данните показват, че промишлената активност в Китай се свива повече от очакваното през май заради слабото търсене. Това положение поставя под натиск властите в страната, след като статистиката показа рекордна безработица от малко над 20% сред младежите в китайските градове. Американският лек суров петрол (WTI) поевтиня с 2,12% до 67,99 долара за барел. Европейският "Брент" се търгува за 72,60 долара за барел, или спад от 1,28 на сто. Във вторник и двата водещи сорта поевтиняха с около 4 на сто.

Допълнителен натиск върху петролните пазари оказа вискота стойност на щатския долар. Данните за инфлацията в ЕС доведоха стойността на еврото до най-ниското ѝ ниво от средата на март - 1,0685 долара за брой. Един британски паунд се разменя за 1,2435 долара.

Златото приключи с месечна загуба за първи път в последните три месеца на фона на очакванията за нови стъпки за повишаване на лихвите в САЩ. Натиск върху цената оказва и високата стойност на щатския долар. В сряда търговията затвори при цена от 1966,85 долара за барел, което е ръст от 0,39% спрямо предходната сесия. За месеца обаче ценният метал е загубил 1,1% от цената си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 31.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
Щом нямат хляб, да ядат пастиhttps://banker.bg/2015/12/15/za-koleda-sudebni-zrelishta-vmesto-hliab/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
Pastichka / Марияна Калчева https://***.youtube.com/watch?v=zva0HD1_fcU
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още