IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва с напредването на сделката за дълга

Въпреки пониженията през изминалата седмица Брент и WTI светят в зелено

11:35 | 01.06.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на петрола се покачват след предходните спадове. Напредъкът на сделката за дълга на САЩ и разширяващата се фабрична активност в Китай създават оптимистични прогнози за търсенето на петрола.

Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) достига ниво от 68,26 долара за барел (+17 цента, +0,25%), a петролът тип „Брент“ е с цена от 72,87 долара за барел и покачване от 27 цента (+0,37%)*.

И "Брент", и West Texas Intermediate (WTI) поевтиняха през предходните сесии със съответно 5,6% и 6,3%.

Всичко, което дава искрица надежда, че търсенето може да не е толкова слабо, колкото се очаква, ще се разглежда като положителен сигнал.
Даниел Хайнс
стоков стратег на ANZ Group Holdings Ltd

Представителите на Фед отбелязаха в сряда, че очакваният ръст на лихвените проценти през юни няма да се осъществи, а това може да е причина за забавен икономически растеж и по-слабо търсене. Напредъкът на сделката с дълга компенсира данните за покачващи се запаси от суров петрол. Американският петролен институт отчита повишение с 5,2 млн. барела през изминалата седмица, което е най-високото ниво от февруари насам.

„Всичко, което дава искрица надежда, че търсенето може да не е толкова слабо, колкото се очаква, ще се разглежда като положителен сигнал“, казва Даниел Хайнс, стоков стратег на ANZ Group Holdings Ltd.

Търговците очакват срещата на ОПЕК+ във Виена през уикенда, за да обсъдят политиките на добива на групата. Сериозният руски износ е една от причините за спадането на фючърсите с около 15% от началото на годината.

Сигналите за търсене от страна на Китай, най-големият вносител на петрол в света, са смесени през тази седмица. Официалните данни показват свиване на фабричната активност през май до най-ниското ниво за последните 5 месеца, а секторът на услугите се разширява с най-бавните темпове от 4 месеца насам.

Пазарните участници чакат и официалните данни за запасите на суров петрол от САЩ по-късно в четвъртък.

*Цени към 11 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още