IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Георгиев: Nvidia ще бъде това, което беше Apple

Седемте топ технологични компании съсредоточават в себе си цялата доходност на S&P500 от началото на годината; без тях индексът щеше да е с негативна доходност

10:27 | 04.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Постигането на сделка за тавана на дълга на САЩ и преговорите преди това не развълнуваха особено пазарите, които през последните седмици са съсредоточени само върху изкуствения интелект (ИИ) и скокът в акциите на Nvidia. Американската компания заложи силно на ИИ и оценката и достигна 1 трлн. долара, докато на най-близките ѝ конкуренти все още им липсва нейното ноу-хау. Това коментира Георги Георгиев, портфолио мениджър в Karoll Capital Management, в предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Очевидно имаме подмяна на генералите. Nvidia влиза и ще бъде това, което беше Apple. Nvidia може да остане много дълго време на тези оценки и съотношения, на които се търгува - нека не забравяме Amazon от 2000 до 2010 г., когато дори не правеше печалба и се търгуваше на баснословни съотношения, но това не пречеше на цената на акцията да расте. Тази мания и насочване на интереса на инвеститорите изцяло към ИИ е очевидна и се получава балонизиране в един момент."

Седемте топ технологични компании съсредоточават в себе си цялата доходност на S&P500 от началото на годината; без тях индексът щеше да е с негативна доходност, каза Георгиев.

Според него предстои период на много бърза промяна в ИИ сферата и в различните сектори на чипове, облак и услуги като дигитални асистенти. Гиганти като Microsoft, Google и Amazon вероятно ще са сред печелившите, но има и много други, които могат да се възползват, бидейки по-гъвкави, а и очакваме отговора на Apple, добавя експертът.

Проблемите на имотния пазар в Швеция и високите лихви обясняват защо Европейската централна банка (ЕЦБ) издаде предупреждение за срив в сектора тази седмица. Срив в Швеция ще се отрази на всички имотни пазари в Европа, каза Георгиев, като ЕЦБ наблюдава внимателно и ефектите от намаляващото ниво на инфлация в еврозоната и рецесията в Германия.

"Рецесията в Германия беше очаквана... Продължава да стои на дневен ред колко бързо ще се възстанови Китай. След забавянето през предишните няколко месеца, сега беше отчетено, че средните и малки бизнеси в Китай отново се събуждат и има положително развитие през последния месец. Ако Китай не изпадне и успее да се върне по-бързо на пазара, това може да бъде подкрепяща новина за световната икономика от гледна точка на глобалния растеж, който се очаква да дойде оттам“, изтъква още Георгиев

По думите му всички активи отчитат рецесия, освен акциите - заради ИИ. Суровините коригираха значително и вече отчитат по-мека рецесия, като може да се очаква поскъпване със съживяването на Китай. Такова поскъпване - заедно с ръст на цените на петрола - ще принуди централните банки да задържат високите лихви по-дълго, за да овладеят инфлацията, изтъква още Георгиев.

Целия разговор може да проследите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 04.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още