IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 с четвърта поредна положителна седмица, достигайки най-високо ниво от август 

Nasdaq също е на зелено и за деня, и за седмицата, постигайки седмия си пореден едноседмичен аванс

23:08 | 09.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Широкият американски индекс S&P 500 се повиши леко в петък, достигайки 4 300 пункта за първи път от август 2022 г. насам, тъй като инвеститорите очакват новите данни за инфлацията, които ще бъдат публикувани следващата седмица, както и последното съобщение за политиката на Федералния резерв.

По-широкият пазарен индекс нарасна с 0,12%, докато Nasdaq Composite добави 0,16%. Индустриалният индекс Dow Jones се повиши с 43 пункта, или 0,13%.

За седмицата S&P 500 се повиши с 0,4%, като постигна четвърти пореден седмичен ръст. Това ще бъде най-дългата седмична печеливша серия на индекса от август насам. Nasdaq се повиши с около 0,1%, постигайки седмия си пореден едноседмичен аванс, което би било най-дългата му серия от увеличения от ноември 2019 г. насам. Dow отбеляза седмичен напредък от 0,3%.

"Краят на седмицата беше сравнително хладен, като икономическият календар беше оскъден, а инвеститорите вероятно вече са вперили поглед към данните за инфлацията в САЩ и решението на Фед през следващата седмица", каза в изпратено до Investor.bg становище старши пазарният анализатор на Oanda Крег Ерлам. "Що се отнася до пазарите, сега вниманието е насочено към данните за инфлацията в САЩ във вторник и към Федералния резерв в сряда. Без да е прекалено драматично, те могат да зададат тона за останалата част от лятото. Данните за потребителската инфлация в еврозоната наскоро ни зарадваха с рядка заплаха за инфлацията, а повторението им в САЩ би могло да даде огромен тласък на инвеститорите", добавя той. 
 
Значителното повишаване на курса на Tesla даде тласък на Nasdaq. Освен това модерната тема за изкуствения интелект (ИИ) продължава да играе важна роля на пазара и стимулира акциите от този сектор. Акциите на Microsoft, AMD и Salesforce също поскъпнаха.

В резултат на това широкият пазарен индекс S&P 500, който също е изпъстрен с много технологични акции, се повиши с 0,3% до 4305 пункта, което не е много далече до ценовото равнище от април 2022 г. Устремът на водещия индекс Dow Jones Industrial беше малко по-сдържан, като нарасна с 0,1% до 33 869 пункта.                                                              

Пазарните участници вече гледат напред към новата седмица. На дневен ред са данните за инфлацията в САЩ и решенията за основните лихвени проценти, както от Фед в сряда, така и от Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък. Докато инвеститорите твърдо очакват ново повишение на лихвите в ЕЦБ, може да се очаква  пауза в лихвените проценти за Фед. Публикуваните предишния ден данни от пазара на труда например показаха охлаждане. Но паузата в лихвените проценти все още не е предрешен въпрос, особено след като австралийската и канадската централна банка изненадаха пазарите през тази седмица с повишения на лихвените проценти.

Докато в Северна Америка и еврозоната все още високата инфлация поддържа лихвените проценти на централните банки високи и не намалява опасенията за рецесия, в Китай е обратното. Според последните данни инфлацията там е много ниска, така че икономистите вече се опасяват от дефлация, т.е. от спад на общото ценово равнище. По принцип дефлацията се смята за по-опасна за икономиката, отколкото малко по-високата инфлация. Това е така, защото в дефлационна среда хората се въздържат да купуват стоки, защото очакват цените да продължат да падат.

Що се отнася до пазарите, сега вниманието е насочено към данните за инфлацията в САЩ във вторник и към Федералния резерв в сряда. Без да е прекалено драматично, те могат да зададат тона за останалата част от лятото.
Крег Ерлам
старши пазарен анализатор на Oanda

Инвеститорите на Tesla бяха доволни от по-нататъшния ръст от 4,06% преди уикенда. Производителят на електрически превозни средства отваря мрежата си за зареждане Supercharger за електромобили на конкурента General Motors (GM). От следващата година клиентите на GM ще имат достъп до 12 000 зарядни станции на Tesla. По този начин технологията за зареждане на Tesla печели все по-голямо одобрение. Главният изпълнителен директор на GM Мери Бара заговори за стъпка, която може да доведе индустрията до единен стандарт за зареждане в Северна Америка. Партньорството на с Tesla се прие добре и от инвеститорите на GM, като акциите поскъпнаха с 1,12%.

С настоящия ръст цената на акциите на Tesla вече се е удвоила от началото на годината. Книжата са сред най-добре представящите се на Nasdaq. Въпреки това те все още не са се доближили до ръста на цената на производителя на чипове Nvidia, който бе стимулиран от шумотевицата около изкуствения интелект. От началото на годината акционерите на Nvidia са добавили почти 170% към стойността на актива си; този петък акциите повишиха цената си с 1,4%.

Акциите на софтуерната компания Adobe, които също се представиха добре предния ден, поскъпнаха с 3,41%. И тук темата за изкуствения интелект подхранва настроенията. Освен това Wells Fargo повиши рейтинга на акциите до "Overweight".

След ценовите ръстове от предходния ден спекулантите осребриха преди уикенда акциите на американската платформа за употребявани автомобили Carvana. В четвъртък Carvana отчете поскъпване с 56% след изненадващо добри бизнес перспективи, но в петък е надолу с 21%.

Target загуби 2,26% след понижаване на рейтинга от страна на Citigroup. Анализаторите се позоваха на по-малкия трафик в магазините на търговеца на дребно и засилената конкуренция.

Акциите на Dish поевтиняха с около 11% след представянето на тарифни планове за смартфони в цялата страна. Така високият ръст в цената на акциите от миналия петък, когато книжата се търгуваха нагоре след спекулации за оферта за мобилен телефон от Amazon, се изтрива все повече. Спекулантите бяха заложили, че Dish може да си сътрудничи с Amazon при продажбите. Със сегашните планове обаче Dish вероятно показва, че планира сама да продава договори за мобилни телефони, обяснява анализаторът Усман Гази от Berenberg. Така че Dish вероятно е далеч от това да се хвърли от отчаяние в обятията на Amazon.

Едно евро струваше 1,0746 долара (-0,33%), съответно един долар се предлагаше за 0,9306 евро. Цената на златото се понижи, като вечерта една тройунция струваше 1960,63 щатски долара (-0,38%). Това съответства на цена от 58,68 евро за грам.

Същевременно цената на петрола се понижи значително: барел от суровия петрол тип "Брент" струваше 74,91 долара около 23:00 ч. българско време в петък вечерта, което е със 105 цента или 1,4% по-малко, отколкото в края на предходния търговски ден. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 09.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още