IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Моравенов: Надяваме се използването на къси продажби малко по малко да се засили

Така инвеститорите имат възможност да играят на пазара с допълнителни заемни средства, коментира изпълнителният директор на БФБ

13:49 | 24.06.24 г. 1

Надяваме се, че малко по малко ще се засилва използването на къси продажби, особено ако се разреши на пенсионните фондове да участват на този пазар, както беше преди години. Това каза изпълнителният директор на БФБ доц. д-р Маню Моравенов в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Заемането на ценни книжа и този пул, който правим с Централния депозитар, дава възможност да се правят къси продажби чрез стандартизирана платформа за заемане, каза той.

„Търговията с финансови инструменти, освен по стандартния начин за покупко-продажба на книжа (покупка, когато имаш парите, и продажба, когато имаш книжата), на борсовите пазари допълнително се осигурява възможност за т.нар. къси продажби и маржин покупки“, каза той.

По думите му така инвеститорите „имат възможност да играят на пазара с допълнителни заемни средства“.

„Това само по себе си увеличава с някакъв процент оборотите на борсата, защото инвеститорите могат да търгуват с повече пари, отколкото имат. От друга страна, дава възможност да правят още по-големи доходности заради финансовия лост, който ще използват. Дава допълнително възможност на инвеститори, които искат да хванат вълните на волатилност на финансовите пазари, да играят с т.нар. обратна инвестиционна стратегия и да правят къси продажби“, обясни изпълнителният директор на БФБ.

Моравенов описа принципа на късите продажби по следния начин:

„Когато очаквате, че цената на една акция ще падне, на повечето пазари по света имате възможност да продадете акции сега и да ги купите по-късно на по-ниска цена. [...] Например вие имате 1000 акции от една компания и започвате да продавате – „скъсявате позицията“. В момента, в който тя се занули, вие сте на нулева позиция. Обаче повечето платформи дават възможност да продължите да продавате, въпреки че нямате [тези акции]. В момента, в който продадете 100 акции, които нямате, вече сте на „къса“ позиция. Това, което реално се случва – вие взимате назаем 100 акции, продавате ги на пазара, очаквате, че цената ще падне, купувате ги по-евтино, връщате книжата, които сте заели, плащате малка лихва за това, че сте взели заем, и се надявате, че разликата в цената, която сте направили, ще покрие лихвата и ще остане нещо отгоре“.

Моравенов обясни, че късите продажби и маржин покупките са предшественици на деривативната търговия.

„Това не означава, че веднага в България ще тръгнат много къси продажби и ще има изключително активна търговия. Това е дългосрочен процес“, каза още той.

Според него има две причини да няма къси продажби в България. Едната е ликвидността, а другата е доверието при управлението на обезпечения.

„Втората причина се решава с тази платформа, която ние правим – намесваме се институционално и гарантираме обезпеченията по заеми в акции“, каза Моравенов. 

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение!

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 24.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още