IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките от Wall Street се подготвят за мрачeн китайски сценарий за Тайван

Редица големи кредитори са поискали от служителите си да преразгледат плановете за действие при извънредни ситуации в региона

13:35 | 26.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Големите международни финансови компании, които все още търпят загуби за милиарди в Русия, сега преоценяват рисковете от правенето на бизнес в Китай след ескалацията на напрежението около Тайван. 

Редица кредитори, включително Societe Generale SA, JPMorgan Chase & Co. и UBS Group AG, са поискали от служителите си да преразгледат плановете за действие при извънредни ситуации през последните няколко месеца, за да управляват по-добре експозициите си към Китай, пише Bloomberg, като се позовава на източници, запознати с въпроса. 

Междувременно международните застрахователи отказват да издават нови полици на фирми, инвестиращи в Китай и Тайван, а разходите за покритие на политически риск скочиха с над 60% след нахлуването на Русия в Украйна.

„Политическият риск около потенциални санкции от САЩ и вероятността Китай да отговори чрез ограничаване на капиталовите потоци създават доста работа на риск мениджърите“, казва Марк Уилямс, професор в Бостънския университет. „Една война на санкции значително ще увеличи разходите за правене на бизнес и ще накара американските банки да преосмислят стратегията си за Китай.“ 

Разгорещената риторика между Пекин и Вашингтон относно Тайван разтревожи фирмите само няколко месеца след като войната в Русия неочаквано принуди най-големите кредитори в света да напуснат бизнеса си в страната и да спрат да обслужват свръхбогатите си клиенти там. 

Миналата седмица американските законодатели засилиха натиска върху банките да отговорят на въпроса дали ще се изтеглят от Китай, ако той нападне Тайван. 

Финансови мениджъри, коментирали темата пред Bloomberg при условие за анонимност, смятат риска от въоръжен конфликт в Северна Азия за нисък, но въпреки това те считат за все по-вероятно да се стигне до размяна на санкции между САЩ и Китай, които ще нарушат потока на финансите и търговията.

Всяко изтегляне от Китай би представлявало драстичен обрат за компаниите от Wall Street, които наляха милиарди в страната, след като през последните години тя отвори своя финансов сектор. Редица кредитори - от Goldman Sachs Group Inc. до Morgan Stanley, поеха контрол над съвместни предприятия в Китай и поискаха повече банкови лицензи, като същевременно увеличиха броя на служителите допреди някои скорошни съкращения, предизвикани от намаляване на сделките. Общата експозиция на най-големите банки от Wall Street към банки в Китай се оценяваше на около 57 млрд. долара в края на 2021 г.

Тези амбиции сега са застрашени от растящото напрежение между САЩ и Китай. Миналата седмица главният изпълнителен директор на Citigroup Inc. Джейн Фрейзър трябваше да отговаря пред американските законодатели дали кредиторът ще се изтегли от Китай в случай на инвазия в Тайван. Тя отговори в синхрон с други банки - че ще потърси насоки от правителството на САЩ, преди да предприеме ход. „Това е хипотетичен въпрос, но е много вероятно да имаме значително намалено присъствие в страната, ако изобщо имаме такова“, заяви Фрейзър. 

Всяко изтегляне от Китай само би навредило на тези фирми, писа миналата седмица китайският вестник Global Times. „Американските политици искат да увеличат натиска, за да принудят големите американски финансови организации да се отдръпнат от китайския пазар“, се казва във вестника на Комунистическата партия. „Не може да се отрече, че китайските финансови пазари може да загубят част от капитала си, но американските банки може също да се изправят пред влошаващи се икономически проблеми в резултат на отровното решение на Вашингтон.“

През последните няколко месеца фирмите са правили стрес тестове, за да видят дали могат да се справят с риска от внезапен спад на пазара – изследвайки експозициите си към пазарите за търговия с валута, облигации и акции, съобщават запознати източници. Въпреки че банките често изготвят планове за действие при извънредни ситуации, без да ги привеждат в действие, ескалиращото напрежение в региона добавя известна спешност към въпроса. 

По искане на ръководството от Париж френската SocGen е в процес на оценяване на броя на служителите си в Китай и Хонконг, твърди източник. UBS е поискала от базираното си в Тайван търговско подразделение да направи оценка на плана си за действие при извънредни ситуации и да види как може да намали експозицията си към острова, казва друг запознат източник. Един от начините би бил да се намалят услугите за търговия с чуждестранна валута за тайвански клиенти, добавя той. Представители на SocGen, JPMorgan и UBS са отказали коментар.

Търговски загуби 

Най-важното е да се гарантира безопасността на служителите, да се идентифицират клиенти, които може да бъдат санкционирани, и да се обсъдят планове за намаляване на риска и потенциалните търговски загуби, казват двама от банковите ръководители, пожелали анонимност поради чувствителния характер на въпроса. 

Един от банкерите е посочил, че неговата компания е обмислила възможността за ликвидиране на позиции на борсата за финансови фючърси в Китай и възпроизвеждане на тези договори на други борси, например в Сингапур. 

Междувременно застрахователите са повишили цените за покритие на политически риск, свързан с Китай, средно с 67%, сочат данни на базираната в Лондон Willis Towers Watson Plc. Компаниите, които могат да получат застраховка, са изправени пред „стръмно преразпределение“ на ценообразуването, което е „много остро“ за Китай, обяснява Лора Бърнс, старши вицепрезидент за политически риск в консултантската компания.

Застрахователите сключват нови полици, но „предпазливо и избирателно“ в Китай и са намалили капацитета си за експозиция към Тайван, казва Ник Робсън от брокера Marsh & McLennan Cos. Застраховката за политически риск се изплаща, ако клиентът загуби пари поради политически събития като граждански вълнения, тероризъм или война.

Последна актуализация: 14:03 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още