IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Commerzbank продължава да закрива филиали в Германия

Преди пандемията банката имаше 1000 обекта, сега броят им е около 400 

10:07 | 01.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Imke Lass/Bloomberg
Снимка: Imke Lass/Bloomberg

Commerzbank продължава да свива мрежата си с филиали в Германия. Вместо на 450 обекта, управителният съвет вече ще разчита само на 400 филиала, както стана ясно в петък след консултации между ръководството и надзорния съвет. Говорител на базираната във Франкфурт банка не пожела да коментира информацията, която първо бе съобщена от Handelsblatt.

Секретарят на профсъюза Verdi Щефан Витман, който е член на надзорния съвет, заяви пред Deutsche Presse-Agentur: „Ние подкрепяме това: Поведението на клиентите се променя. Освен това поради намаляването на персонала вече няма достатъчно квалифицирани консултанти. Ето защо е логично броят на клоновете да бъде намален до около 400“. 

Повечето от закриваните филиали са клонове, които са били временно затворени по време на пандемията и сега вече не работят, обяснява Витман. И подчертава: Няма да има допълнителни съкращения на персонал.

1000 обекта преди началото на пандемията

За разлика от много други финансови институции, Commerzbank отдавна поддържа сравнително гъста клонова мрежа. Преди началото на пандемията банката все още имаше около 1000 обекта в цялата страна. В началото на 2021 г. новият главен изпълнителен директор на банката Манфред Кноф предприе радикални действия за преструктуриране. Броят на клоновете на германския пазар бе намален от 790 на 450. Съвсем наскоро Кноф заяви пред Bild am Sonntag, че броят от 450 клона „не може да се определи с точност": „Светът се променя твърде бързо“.

В интервю, публикувано в петък в рамките на банката и предоставено на dpa, Кноф обяви и забързване в реорганизацията на бизнеса с корпоративни клиенти след двудневните консултации по стратегията с надзорния съвет: „Например ще ускорим разширяването на "Mittelstandsbank Direkt" в сравнение с предишните планове". Тази директна банка вече обслужва около 3000 клиенти. До края на годината броят им трябва да достигне 6000". През следващата година офертата ще бъде отворена и за нови клиенти. 

Банката очаква печалба за поне 1 млрд. евро 

Главният финансов директор Бетина Орлоп потвърди в интранет публикация прогнозата за печалбав размер на милиарди евро през тази година: „Разбира се, увеличението на лихвените проценти на Европейската централна банка също ни помага, но банката се справя много добре и в оперативен план. Просто имаме добра серия“. 

През първата половина на 2022 г. листнатата на MDax група е спечелила 768 млн. евро въпреки икономическите сътресения, причинени от войната в Украйна. За цялата година управителният съвет се стреми към печалба от над 1 млрд. евро.

Според представителя на Verdi Витман все още има спор относно плащането в дъщерните дружества на Commerzbank ComTS, които наред с другото помагат за обработката на платежните трансакции. Витман критикува работодателя, че дори не е пожелал да предложи среща на синдиката. Заради това във вторник ще има прекъсване на работата във всички обекти на ComTS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 01.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още