IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Credit Suisse се сринаха с 12% до рекордно дъно

Главният изпълнителен директор не успя да успокои пазарите, само през тази година банката е загубила около 60% от пазарната си стойност

11:38 | 03.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Акциите на швейцарската инвестиционна банка Credit Suisse Group AG достигнаха ново рекордно ниско ниво, след като опитите на мениджмънта да увери пазарите във финансовата ѝ стабилност само засилиха усещането за смут около затруднената швейцарска банка. 

Акциите на банката се сринаха с цели 12% в началото на търговията в Цюрих в понеделник до 3,52 франка за брой. Само през тази година банката е загубила около 60% от пазарната си капитализация и е напът да отбележи най-големия годишен спад в цената на акциите в историята си. 

Главният изпълнителен директор Улрих Кьорнер се опита да успокои служителите и пазарите през уикенда, след като миналата седмица акциите докоснаха рекордно ниско ниво, а суаповете за кредитно неизпълнение се повишиха. Макар да изтъкваше капиталовите нива и ликвидността на банката, той призна, че фирмата е изправена пред „критичен момент", докато работи по последните си планове за преструктуриране.

Той също така каза на служителите, че заради спекулациите около кредитора ще им изпраща редовно актуална информация, докато фирмата не обяви новия стратегически план на 27 октомври. 

Разходите за застраховане на облигациите на банката срещу неизпълнение на задълженията (CDS) се повишиха с около 15% миналата седмица до нива, невиждани от 2009 г. насам. Някои клиенти са използвали покачването на CDS на банката през тази година, за да задават въпроси, да договарят цени или да се обърнат към конкуренти, казват пред Bloomberg източници, като са поискали да останат анонимни, обсъждайки поверителни разговори.

Credit Suisse е отказала коментар чрез говорител на компанията.

Кьорнер, който бе назначен за главен изпълнителен директор в края на юли, трябваше да се справи с пазарните спекулации, напускането на банкери и съмненията относно капитала, докато се опитваше да определи пътя напред. В момента кредиторът финализира планове, които вероятно ще доведат до мащабни промени в инвестиционното му банкиране и може да включват съкращаване на хиляди работни места в продължение на няколко години, съобщи Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още