IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse предлага да изкупи обратно дългови книжа за около 3 млрд. швейцарски франка

Банката ще обяви всеки момент резултатите от големия стратегически преглед за преструктуриране

09:50 | 07.10.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Credit Suisse Group AG предлага да изкупи обратно дългови ценни книжа на стойност приблизително 3 млрд. швейцарски франка (3 млрд. долара), предава Bloomberg.

„Трансакциите са в съответствие с нашия проактивен подход към управлението на цялостния ни състав на задълженията и оптимизиране на разходите за лихви и ни позволяват да се възползваме от пазарните условия за обратно изкупуване на дълг на атрактивни цени“, се посочва в изявление на банката, публикувано в петък.

Credit Suisse ще обяви всеки момент резултатите от голям стратегически преглед, който вероятно ще включва и продажби на активи или излизане от пазара на отделни звена.

Акциите на банката загубиха повече от половината от стойността си тази година и в последните дни регистрират рекордно ниски стойности. Цената, която инвеститорите трябва да платят, за да застраховат дълга на банката, също скочи наскоро до безпрецедентни нива.

Инвеститорите се притесняват как банката ще покрие разходите по своя план за преструктуриране и какво би означавало това за нейната капиталова сила, особено в период, когато инвестиционната банка търпи тежки загуби.

Credit Suisse отчете съотношение на капитала от първи ред от 13,5% на 30 юни, което е повече от международния регулаторен минимум от 8% и швейцарското изискване от 10%.

Междувременно швейцарското правителство започна да работи върху нов закон от март, който ще осигури публична защита на ликвидността за системно значими банки.

Обратното изкупуване на облигации е начинът на Credit Suisse да се справи с настоящата ситуация.
Алисия Гарсия Хереро
главен икономист за Азиатско-тихоокеанския регион в Natixis SA

Предложението за обратно изкупуване на дълг включва търгово предложение в брой във връзка с осем първостепенни дългови ценни книжа, деноминирани в евро или британски лири, срещу общо до 1 млрд. евро според съобщението на банката.

Банката също така предлага отделно парично търгово предложение във връзка с дванадесет първостепенни дългови ценни книжа в щатски долари за общо до 2 млрд. долара.

"Обратното изкупуване на облигации е начинът на Credit Suisse да се справи с настоящата ситуация, тъй като се надява да намали спредовете по CDS, преди отново да излезе на пазара на облигации, за да набере капитал", казва Алисия Гарсия Хереро, главен икономист за Азиатско-тихоокеанския регион в Natixis SA. "Credit Suisse може би е избрала правилния момент, тъй като настоящият пазар е и един от малкото прозорци тази година, предлагащ възможност на компаниите да набират облигации на публичния пазар". 

Credit Suisse - глобална банка със системно значение и една от най-големите банки в Европа, трябваше да увеличи капитала си, да спре обратното изкупуване на акции, да намали дивидента си и да промени управлението си, след като през март 2021 г. загуби повече от 5 млрд. долара от фалита на инвестиционната компания Archegos, когато трябваше да спре и средствата на клиенти, свързани с фалиралия финансист Greensill.

Банката трябва да представи новата си бизнес стратегия на 27 октомври, когато ще обяви резултатите си за третото тримесечие.

Рейтинговата агенция Moody's Investors Service очаква до края на годината загубaтa на Credit Suisse да набъбнe до 3 млрд. долара, което може да доведе до намаляване на основния ѝ капитал под ключовото ниво от 13%, заяви пред Ройтерс водещият анализатор на Moody's за банката.

Банката работи по възможни продажби на активи и предприятия в опит да възстанови рентабилността си.

В четвъртък тя съобщи, че иска да продаде известния си хотел "Савой" в сърцето на финансовия район на Швейцария - сделка, която според местните медии може да донесе около 400 млн. франка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още