IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветанка Минчева: Няма да има резки промени в кредитните политики на банките

Българските банки много бързо ще се адаптират спрямо икономическия цикъл и търсенето на заеми на пазара, увери зам.-председателят на ръководството на банковата асоциация

22:33 | 07.10.22 г. 4

Не очаквам резки промени в кредитните политики в България. Българският пазар е постигнал такова ниво на матуритет, което за последните години показа, че темповете на кредитиране са здравословни, а то е поставено на здравословна база. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Цветанка Минчева, зам.-председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

„Очакваме краткосрочна плитка рецесия, спрямо момента, през следващите две тримесечия“, каза тя. Минчева напомни прогнозата на УниКредит Булбанк за икономически растеж от 3,2% за тази година, като за догодина очакванията са реалният ръст на БВП да намалее до 0,5%.

Според банкера основният фактор, който ще повлияе и на България, е високата инфлация. Тя е тази, която ще допълни инфлационните процеси през следващата година – от една страна заради енергийните източници, а от друга – при храните.

По думите ѝ очакванията са, че инфлацията "определено няма да бъде толкова краткосрочна, а ще остане феномен, с който ще трябва да се справяме през следващата година".

Покачването на основния лихвен процент от страна на Европейската централна банка Минчева коментира така: “От доста време всички очаквахме обръщане на цикъла на лихвената политика на ЕЦБ и това не е изненада. Очаква се да има и още увеличения. За кредитите, които са деноминирани в евро и в лева това прехвърляне се случва веднага. Но нашата банкова система е структурирана така, че повечето кредити са в лева. Тоест, не са директно свързани с тези основни лихви, а има различни механизми, по които те се пренасят в цената на кредитите”.

Тя потвърди, че повечето банки имат методология, която е базирана на средната цена на депозитите. "Тази методология е ясно разписана в условията на кредитите. Ако клиентът е взел кредит с фиксирана лихва, той няма да бъде засегнат", увери Минчева.

Тя напомни, че България е свързана с европейската икономика и „ние в момента се възползваме от това“. „Европейските лихви са тези, които влияят на нашата лихвена политика. Смятам че това е един позитивен фактор, ефектът от който ние видяхме. От друга страна вървят процесите на т. нар. конвергиране на българската система, на българските цени в банкирането (особено в банкирането на дребно) към тези на европейските пазари, обясни Цветанка Минчева и поясни, че ще има различни фактори, които ще влияят в бъдеще в различни посоки на тази цена, която тя определи като „по-скъпа“. Според нея вече ги няма агресивните послания в офертите, каквито виждахме през последните тримесечия.

Тя се надява, че банките много бързо ще се адаптират спрямо икономическия цикъл и търсенето на кредити на пазара. „Не очаквам за дълго време да има разминаване в политиката“, заяви главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
Бактерия
преди 1 година
Само една дребна забележчица към госпожата:ако може, недейте непрекъснато да казвате "ъ-ъ-ъ", че е доста досадно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
doba
преди 1 година
Мдаааааа. На жабата в тигана трябва да се вдига температурата малко по малко(за да не се усети). Иначе виж подскочила и... върви я гони :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: sssaaa ... Има една приказка : - Който го е страх от мечки не ходи в гората !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
sssaaa
преди 1 година
Много налгла лъжа. При кредит от 160к, едно увеличение от 0,5% щяло да увеличи вноската само с 35лв.Първо това не е така и второ ЕЦБ няма да спре да видга лихвите поне до 3,5-4% като минимум.Тези теглили 160к креди няма да им се вдигне лихвата с 8х35лв (8 пъти по 0,5% за да стане 4%), а ще е нещо от порядъка на 20х35лв, тъй нато едно увеличение на ЕЦБ с 4%, при кредитите ще е поне +6% на банките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още