IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитската централна банка залага на допълнителен арсенал в битката с ликвидната криза

Регулаторът ще разчита на операции на открития пазар, които му позволяват да предоставя или поема краткосрочна ликвидност в замяна на ценни книжа от заемодатели

15:36 | 01.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Саудитска Арабия набляга на употребата на механизъм за наливане на пари във финансовата система, стремейки се да се справи с ликвидната криза, която тласна разходите по заеми за кредиторите до най-високите им нива от десетилетия насам, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с въпроса.

Последната интервенция залага на операции на открития пазар – трансакции, които позволяват на централната банка да предоставя или поема краткосрочна ликвидност в замяна на ценни книжа от заемодатели.

Саудитските банки са изправени пред недостиг на ликвидност въпреки високите цени на петрола – основната суровина, която осигурява голям процент от приходите на Кралството. Бързото нарастване на кредитирането, което не е съчетано с растеж на депозитите, накара банките да настояват за подкрепящо финансиране. Междувременно очакваният приток на правителствени депозити от нарастващите постъпления от търговията със суров петрол не се осъществи и предишната ликвидна инжекция от централната банка осигури само временно облекчение.

Регулаторът засили употребата на операции на открития пазар през последните няколко седмици, за да се справи с проблема, добавят източниците. Усилията на централната банка, известна като SAMA, помогнаха за стабилизирането на лихвения процент, който банките начисляват една на друга за заеми, оставайки близо до своя исторически връх.

Нивата на ликвидност във финансовия сектор на Саудитска Арабия се стабилизират. Източник: Bloomberg Нивата на ликвидност във финансовия сектор на Саудитска Арабия се стабилизират. Източник: Bloomberg

Служителите на SAMA тестват този нов подход от месеци, след като ликвидността на банките беше подложена на безпрецедентен натиск, тъй като експанзията при кредитирането изпревари растежа на депозитите. Саудитска Арабия взе пример от Фед, който на четири пъти повиши лихвите с по 75 базисни пункта, за да запази съотношението межди своята валута и долара.

„Малките пристъпи на парични инжекции от страна на централната банка са само помощно средство при структурните проблеми с ликвидността, пред които са изправени банките. SAMA не трябва да се разглежда като основен източник на финансиране, нейната политика трябва да насърчава банките да разчитат на по-устойчиви източници на финансиране като навлизане на капиталовите пазари и секюритизация на ипотеки“, изтъква Едмонд Кристу и Лeа Ел-Хаге от Bloomberg Intelligence.

В средата на годината централната банка депозира около 50 млрд. риала (13 млрд. долара) като депозити при търговски кредитори, съобщи тогава Bloomberg. Инжектирането на средства с отстъпка спрямо тримесечния саудитски междубанков лихвен процент, или Saibor, облекчи условията за ликвидност през лятото, преди те отново да започнат да се затягат.

Напрежението във връзка с финансирането се засили миналия месец, като тримесечният Saibor достигна връх от малко под 6% в края на октомври. Оттогава лихвеният процент спадна с близо половин процентен пункт, въпреки че Саудитска Арабия последва отново Фед през ноември и повиши лихвените си проценти със 75 базисни пункта.

Саудитска Арабия вероятно ще отчете бюджетен излишък през тази година. Източник: Bloomberg Саудитска Арабия вероятно ще отчете бюджетен излишък през тази година. Източник: Bloomberg

 Намаляване на ликвидността

„По-високите лихвени проценти са отчасти виновни за по-високия Saibor, но свиването на вътрешната ликвидност увеличава натиска“, изтъква Фарук Суса, икономист в Goldman Sachs Group Inc. „Банките се конкурират ожесточено за пазарен дял чрез агресивно разширяване на кредитния портфейл, което се случва със скорост, далеч надвишаваща растежа на депозитите“, добавя икономистът.

Саудитските власти се опитват да наложат контрол върху цената на парите за банките, тъй като ликвидната криза заплашва да подкопае способността им да финансират изграждането на националната тръбопроводна мрежа, оценена на над 400 млрд. долара през следващите пет години, част от икономическо преустройство за диверсификация от петрола .

Fitch Ratings предупреди по-рано този месец, че растежът на кредитирането рискува да се забави през следващата година, ако централната банка на Кралството не се намеси с допълнителна подкрепа за ликвидността. По-високите междубанкови лихвени проценти също могат да се отразят на по-широката икономика, като повишат разходите по заемите за потребителите и бизнеса.

Тази година Саудитска Арабия е напът да реализира първия си бюджетен излишък от около десетилетие, след като отчете рязък скок на приходите на фона на покачването на цените на петрола до над 100 долара за барел и засиленото производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още