IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на иновациите освободи двама от надзора на ББР

Александър Пулев освободи Валентин Михов и Васил Щонов заради липса на контрол над ръководството при подготовката на нереализирана емисия облигации

16:08 | 01.12.22 г.
Снимка: ББР
Снимка: ББР

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, в качеството си на принципал на Българската банка за развитие (ББР), освободи двама от членовете на надзорния съвет на банката – Валентин Михов и Васил Щонов, съобщи пресцентърът на министерството.

В мотивите на решението е направеното на 19 октомври 2021 г. предложение на управителния съвет на ББР до едноличния собственик на банката (държавата в лицето на министъра на икономиката, а след това – на министъра на иновациите и растежа), за започване на процедура от ръководството на държавната кредитна институция по емитиране на необезпечена облигационна емисия.

Целта на облигацията в размер до 500 млн. евро, със срок до седем години, е да се рефинансират дългосрочни задължения на ББР. Със същото решение управителният съвет на банката избира банки и консултанти по облигационната емисия.

Два дни по-късно, на 21 октомври, надзорният съвет в тогавашния си състав одобрява решението на управителния съвет за издаване на облигация, като впоследствие е трябвало да упражни контрол дали тя се издава с разрешението на собственика на капитала в лицето на министъра.

От ведомството на Александър Пулев припомнят, че междувременно, шест дни по-късно, Конституционният съд излиза с решение за възникнал казус. В него се посочва, че е налице  възможност да бъдат оспорени актовете на министъра на икономиката като едноличен собственик на капитала на ББР, за назначаване на надзорния съвет, избрал от своя страна действащия управителен съвет на банката.

След като управителният съвет взема решение да поиска разрешение от принципала си (министър по онова време е била Даниела Везиева) да емитира емисията, в крайна сметка такова разрешение не е получено нито от тогавашния ресорен министър Везиева, нито от последващия – Даниел Лорер.

Именно липсата на разрешението на министъра за облигацията е трябвало да даде повод да се упражни контрол от страна на надзорния съвет над управителния съвет и да не се допуска продължаване на подготовката на облигацията, коментират от МИР.

Ръководството на ББР обаче между януари и ноември тази година прави разходи за банки и консултанти, ангажирани по сделката, за 929 856 лева, след което решава да прекрати облигацията, без това да е потвърдено от новия надзорен съвет, назначен от Александър Пулев.

На базата на тези факти и обстоятелства министърът на иновациите и растежа освободи Валентин Михов и Васил Щонов като членове на надзорния съвет на ББР. Решението има незабавно действие. Към момента решението на Пулев не включва освобождаването на двамата членове на надзора от отговорност.

Александър Пулев не пести критиките си към бившия наздор на държавната банка и съобщи, че членовете му на своя глава са решили да рефинансират 1 млрд. лева от общия ѝ държавен капитал от 1,5 млрд. лева, а в процеса на работата се харчат 1 млн. лева за консултантски и адвокатски услуги. На база на информацията, с която разполага, той ще прецени дали да сезира прокуратурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още