IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томас Баркин: Ограниченото предлагане на пазара на труда ще поддържа инфлацията

Стремежът на компаниите да задържат служителите си с по-високи заплати и високите нива на спестявания на потребителите продължават да нажежават инфлацията

22:38 | 02.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американската икономика може да навлезе в период, в който предлагането на работна ръка ще бъде ограничено за дълго време, оказвайки възходящ тласък върху инфлацията и предизвиквайки компаниите да увеличат разходите, за да привлекат и задържат служители, предупреди управителят на Федералния резерв в Ричмънд Томас Баркин, цитиран от Bloomberg.

„Изглежда, че предлагането на работна ръка ще остане ограничено“, посочва Баркин, добавяйки: „Няма да бъде лесно за Фед да върне баланса на пазара на труда, когато американците все още имат с около 1,3 трлн. долара повече спестявания, отколкото преди пандемията, а фискалните стимули продължават“.

Броят на новонаетите работници извън селското стопанство нараства с повече от очакваното до 263 000 през ноември – знак, че търсенето на работници остава силно на фона на устойчивото потребителско търсене.

Според Баркин докладът за пазара на труда показва, че „съкращенията остават приглушени, защото бизнесът изглежда не желае да освобождава работници, за които се е борил да наеме“.

Служителят на Фед избори няколко източника на недостиг на работна ръка – от намаляващата нетна миграция до усложненията, произтичащи от пандемията и пенсиониращите се.

Следващото заседание на централната банка ще се проведе на 13-14 декември, като пазарите очакват Фед да повиши лихвите с половин процентен пункт, което би представлявало забавяне спрямо 75-те базисни пункта, с които регулаторът повиши лихвените проценти на последните четири заседания.

„Фед предприе агресивни действия, за да постави инфлацията под контрол, като повиши рязко лихвения процент до малко под 4% и ясно посочи, че ще продължи да действа в тази посока“, заяви Баркин, който няма право на глас при гласуването за лихвите. „Въпреки това видяхме, че търсенето на работна ръка продължава да изпреварва предлагането“, добавя той.

Гуверньорът на Фед Джером Пауъл заяви в сряда, че централната банка може да забави темпа на повишаване на лихвите „още през декември“, но предупреди, че борбата срещу инфлацията далеч не е свършила и ключови въпроси остават без отговор, включително колко в крайна сметка трябва да нараснат лихвите и колко дълго да останат на високо ниво.

„Логично е да забавим темпа на повишенията ни на лихвите с доближаването до рестриктивното равнище, което ще бъде достатъчно за забавяне на инфлацията. Моментът за забавяне на темпа на повишаване на лихвите може да настъпи още на заседанието през декември“, каза Пауъл в изказване пред „Брукингския институт“ във Вашингтон.

Инфлацията се ускори до най-високото си ниво от четири десетилетия насам по-рано тази година и остава високо над целта на Фед.

Представители на Федералния резерв наблюдават отблизо пазара на труда, където според тях недостигът на работници помага за увеличаването на заплатите и поддържа общото търсене и увеличение на цените, особено в сектора на услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 02.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още