IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иззетите фалшиви евробанкноти са нараснали с над 8% през 2022 г.

Вероятността да получите фалшификат е много ниска - 13 фалшификата са били засечени на всеки 1 млн. истински банкноти в обращение

16:15 | 30.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Броят на фалшивите евробанкноти, по-голямата част от които с купюри от 20 и 50 евро, които са били иззети миналата година, е нараснал след регистрирания през 2021 г. спад. Това сочат данни на Европейската централна банка (ЕЦБ), публикувани днес и цитирани от AFP и БТА.

Общо около 376 хил. фалшиви банкноти са били изтеглени от обращение миналата година, което е растеж с 8,4 на сто на годишна основа. Става дума за обръщане на тенденцията след няколко години на спад, достигнал историческия си минимум от 347 хил. иззети банкноти през 2021 г.

Последното повишение "отразява възстановяването на икономическата дейност през 2022 г. след вдигането на по-голямата част от пандемичните ограничения", отчита ЕЦБ.

За сравнение, към края на декември в обращение са били 29,5 млрд. истински банкноти, което е увеличение с 4,4 на сто на годишна основа и е почти четири пъти над броя им при въвеждането на еврото през 2001 г.

Казано по-друг начин, "вероятността да получите фалшификат е много ниска", като "13 фалшификата са били засечени на всеки 1 млн. истински банкноти в обращение".

Банкнотите от 20 и 50 евро продължават да са най-фалшифицираните, представлявайки близо две трети от иззетите (63,6 на сто).

През последните години ЕЦБ снабди постепенно еврозоната с нови банкноти с по-силна защита, с което усложни работата на фалшификаторите.

Единствено емитирането на нови банкноти от 500 евро е спряно от края на 2018 г. заради обвинения, че тази банкнота улеснява престъпния трафик. През 2022 г. с този номинал са били близо 2 на сто от общия брой фалшификати.

Фалшифицираните банкноти най-често са "много лоши имитации", отбелязва ЕЦБ, която от години повишава осведомеността на обществото чрез метод, състоящ се в "докосване, гледане и наклон" на банкнотата.

В началото на 2022 г. финансовата институция стартира проект за нов дизайн на евробанкнотите, върху които да бъдат изобразени реално съществуващи известни личности или паметници за бъдещите купюри след 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 30.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още