IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-скъпите газ и парно засилиха търсенето на климатици през миналата година

Със 74,5% растат заявките за финансиране на велосипеди и тротинетки, показва проучването “Топ 10 на изплащане“ на БНП Париба Лични финанси

17:22 | 01.02.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Високите цени на природния газ и на парното отопление са довели до ръст от 33% на търсенето на климатици на изплащане и до ръст на средната цена с 26% през миналата година в сравнение с 2021 година. Тази тенденция се откроява в най-новото издание на класацията на БНП Париба Лични Финанси България „Топ 10 на изплащане“ за 2022 г.

От проучването се разбира, че най-търсеният модел климатици е достигнал средна цена от 1300-1350 лв., докато година по-рано той е бил 950-1000 лв. Увеличението показва, че българите са практични и все по-често избират модерни инверторни и дори последно поколение хиперинверторни климатици за отопление на домовете си, тъй като те са изключително ефективни и осигуряват комфорт срещу нисък разход на електричество.

Ръст на средната цена на най-търсения модел се наблюдава и в категорията лидер в класацията – смартфоните. През миналата година при тях повишението в цената е 21%, като най-популярният модел е струвал 1850-1900 лева, докато година по-рано е бил 1500-1550 лв.

Увеличението при търсенето на смартфони е повишило броя на заявленията в тази категория с 15% на годишна база. Според експертите на БНП Париба Лични Финанси ръстът на цената на най-търсения смартфон и на броя на заявките се обясняват с три основни фактора. На първо място е все по-бързото развитие на 5G мрежите и по-голямата необходимост от постоянен високоскоростен достъп до интернет. Затова много хора, които до сега са ползвали по-стари модели смартфони, ги заменят с по-модерни. Друга причина за ръста на цените са затрудненията при линиите за доставка на различни компоненти. На трето място са инфлационните процеси от 2022 г.

Като хора, отворени към новите технологии, българите искат да се възползват от тази тенденция и все по-често купуват носими устройства, които им позволяват да извършват безконтактни разплащания, да контролират уреди в дома през приложения, да разговарят, без смартфонът им да е наблизо, да се грижат за здравето си, като следят сърдечния си ритъм и качеството на съня, и така нататък. Именно благодарение на повишения интерес към такива устройства за първи път в класацията влизат смартчасовниците. Най-търсеният модел е на цена 700-750 лева. В новото издание на рейтинга тези продукти са на девета позиция, но очакванията са, че постепенно ще се изкачват нагоре.

Въпреки инфлацията и очакванията за икономическа рецесия през миналата година броят на заявките за стоки на изплащане е нараснал с 10,3% в сравнение с 2021 г. С 16,5% се е увеличила и средната сума на заявленията за финансиране на покупката на стоки от 10-те най-търсени категории в класацията. Това повишение се обяснява от една страна с промяната на потребителските нагласи след пандемията и очакването на хората, че ще могат да обслужват редовно кредитите си. Вторият фактор е желанието на българите, които имат спестявания, да ги запазят, затова те предпочитат да закупят нужните им стоки с потребителски кредит. Това им позволява да планират добре семейния си бюджет и в същото време да разполагат с ресурс за непредвидени разходи. Данни: БНП Париба Лични финанси. Данни: БНП Париба Лични финанси.

Според класацията „Топ 10 на изплащане“ търсенето на бяла техника е нараснало с 8%. Така например, броят на заявките за финансиране на покупките на перални се увеличава с 5,5% в сравнение с 2021 г., на хладилници – с 12%, а на готварски печки – с 6%.

През последните 12 месеца намалява броят на заявките за покупка на изплащане на лаптопи с 13%, което се обяснява с отмяната на дистанционното обучение, падат с 10% и исканията за финансиране при обзавеждането за спалня, след като много хора се завръщат към работата в офиса.

Велосипеди и тротинетки ще са новите звезди в класацията, прогнозират от БНП Париба Лични Финанси. През 2022 г. броят на заявките за финансиране на покупки от на категорията „Лични средства за придвижване“ се отбеляза ръст от 74,5% и тя е на прага да попадне в топ 10. Интересно наблюдение е, че при средствата за придвижване на ток ръстът на средните суми на заявките е по-нисък в сравнение с „класическите“ велосипеди и тротинетки – 11% срещу 21%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 01.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още